Les autoritats europees demanen a Itàlia mesures més contundents i efectives per a frenar l'expansió de la Xylella fastidiosa
La Comissió Europea ha demanat a Itàlia que prenga mesures més contundents i eficaces per a detenir la propagació de Xylella fastidiosa i en cas contrari podria portar al país transalpí davant el Tribunal de Justícia de la UE, segons consta en un dictamen motivat emès després de l'informe de la visita al novembre del passat any d'inspectors comunitaris a la regió de la Puglia afectada per nous brots i al que ha tingut accés LA UNIÓ de Llauradors. Itàlia i la UE estan enredats en aquest assumpte de la Xylella en una contínua guerra judicial en qüestionar les autoritats comunitàries les accions dutes a terme pels italians en l'eradicació.
Els auditors de la Direcció General per a la Salut i Seguretat Alimentària posen en solfa la falta d'agilitat dels responsables italians a l'hora d'eliminar alguns arbres amb resultats positius i que han aplanat el camí per a la propagació del patogen, fonamentalment a causa de la falta d'un marc pressupostari suficient, la qual cosa posa de manifest la teoria esgrimida per LA UNIÓ que es tracta d'un assumpte que competeix a totes les Administracions (UE, Govern d'Espanya i Comunitats Autònomes) i que requereix indemnitzacions adequades per a garantir la seua efectivitat.
Davant aquesta situació, i la que pot originar-se a Balears -on ja hi ha més de 300 casos confirmats amb Xylella, LA UNIÓ considera que a la Comunitat Valenciana "no es pot qüestionar ara per qüestions paisatgístiques o turístiques els plans d'eradicació duts a terme i els que es poden portar en la mesura que es confirmen nous brots positius perquè ens podríem lamentar en el futur, tal com ha succeït a Itàlia amb una descoordinació entre les exigències de la Unió Europea, del Govern italià i dels afectats. Una acció ràpida pot ser la millor eina davant la Xylella".
Aquesta Organització Professional Agrària assenyala que el problema de la Xylella és greu i com tal "ha de ser afrontat, encara que sense alarmismes, amb la unió de tots els agents implicats; alhora que confia que no s'aprofite de forma política doncs es tracta d'un assumpte d'Estat molt per damunt d'interessos electorals".
La Comissió Europea acaba d'enviar un dictamen motivat a Itàlia pel fet que les seues autoritats no estiguen parant convenientment la propagació de la Xylella fastidiosa. Arran d'un brot de Xylella fastidiosa en la regió de Puglia, Itàlia havia de complir plenament la normativa de la UE sobre organismes nocius per als vegetals i contra la seua propagació dins de la Unió Europea. Açò implicava l'eliminació de totes les plantes infectades del seu territori immediatament després de la confirmació de la presència del bacteri. No obstant això, es van notificar nous brots a Itàlia i el calendari que les autoritats italianes havien notificat no va resultar efectiu a l'hora de garantir l'eliminació immediata dels arbres infectats, tal com exigeix la normativa de la UE.
La Comissió ja va enviar a Itàlia per aquest cas una carta d'emplaçament en 2015, seguida d'un dictamen motivat. Al juliol de 2016 es va enviar una carta d'emplaçament complementària. Després del nou dictamen motivat d'ara, Itàlia té dos mesos per a complir amb les seues obligacions. En cas contrari, la Comissió podria portar a aquest Estat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.