Els aturats podran treballar en el camp sense perdre el dret a cobrar l'atur
El Govern aprova mesures urgents per a afavorir la contractació temporal de treballadors en el sector agrari
El Consell de Ministres ha aprovat hui un Reial decret llei pel qual s'aproven mesures urgents de caràcter temporal en matèria d'ocupació agrària, que permetran garantir la disponibilitat de mà d'obra per a fer front a les necessitats d'agricultors i ramaders.
El seu objectiu és assegurar la recol·lecció en les explotacions agràries, el flux productiu per a les baules posteriors de la cadena i el proveïment de la població, davant la disminució acusada de l'oferta de mà d'obra que habitualment s'ocupa de les labors agràries com a temporera en el camp espanyol, per limitacions sanitàries als viatges des dels seus països d'origen a conseqüència del COVID-19.
Una situació que es veu agreujada per la seua coincidència temporal amb diverses de les campanyes de major activitat i importància, com la fruita d'os, els cultius d'estiu o la maduixa que no són susceptibles de mecanitzar-se i, per tant, corren el risc de perdre's. Aquestes mesures afavoreixen la contractació temporal de treballadors en el sector agrari mitjançant l'establiment de mesures extraordinàries de flexibilització de l'ocupació, de caràcter social i laboral, necessàries per a assegurar el manteniment de l'activitat agrària, durant la vigència de l'estat d'alarma.
Mesures de flexibilització temporal
Les mesures urgents permeten la compatibilització de la prestació per desocupació o altres prestacions de caràcter social o laboral, amb l'acompliment de tasques agràries, de manera que s'aconseguisca suficient mà d'obra en l'actual conjuntura per part de la població pròxima als llocs de cultiu i l'augment de la renda disponible en un moment d'especial vulnerabilitat, sense minvar la protecció social i la salut pública.
Podran, per tant, ser beneficiaris de les mesures de flexibilització temporal les persones que, a l'entrada en vigor del Reial decret llei, es troben en situació de desocupació o cessament d'activitat i aquells treballadors els contractes dels quals s'hagen vist temporalment suspesos, a conseqüència del tancament temporal de l'activitat, conforme a l'assenyalat en l'article 47 del text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, excepte els treballadors afectats pels ERTES amb causa del COVID-19.
També podran accedir a aquests treballs aquelles persones migrants el permís de treball de les quals concloga en el període comprés entre la declaració de l'estat d'alarma i el 30 de juny de 2020, la pròrroga del qual es determinarà a través d'instruccions de la Secretaria d'Estat de Migracions. Igualment podran acollir-se els joves nacionals de tercers països, que es troben en situació regular, que tinguen entre 18 i 21 anys. Per a accedir a aquest tipus de contractes, la norma estableix que podran beneficiar-se de les mesures de flexibilització les persones els domicilis de les quals es troben pròxims als llocs en els quals fer el treball. Es contempla com a requisit per a l'empresari la necessitat d'assegurar, en tot moment, la disponibilitat de mitjans de prevenció apropiats enfront del COVID-19. Les retribucions percebudes per l'activitat laboral que s'exercisca, a l'empara de les mesures extraordinàries de flexibilització de l'ocupació, seran compatibles amb diferents prestacions per desocupació.
Com tramitar-ho?
També s'estipula que, per a la tramitació d'aquestes mesures, les Administracions competents i els agents socials promouran la contractació de les persones. D'aquesta forma les ofertes d'ocupació que siga necessari cobrir en cada localitat seran comunicades per les empreses i ocupadors als serveis públics d'ocupació autonòmics competents, que les gestionaran amb les persones beneficiàries per a donar-los cobertura de manera urgent.
A més, i per a assegurar la correcta aplicació del que es disposa en aquest reial decret llei, les delegacions i, en el seu cas les subdelegacions del Govern establiran els mecanismes de coordinació precisos amb el Servei Nacional d'Ocupació, comunitats autònomes i agents socials. Aquestes mesures urgents aprovades hui compleixen, per tant, el triple objectiu de garantir el normal aprovisionament dels mercats, el manteniment de la renda de la població que més el necessite i de l'activitat i sostenibilitat agràries i la millora de les condicions sociolaborals de la població, assegurant millores en els ingressos per a les persones en situació de desocupació o cessament d'activitat.
Modificacions en matèria de seguretat social
En el Reial decret llei s'incorporen també determinades modificacions puntuals en matèria de Seguretat Social destinades a aclarir la redacció i desenvolupar aspectes concrets de gestió de les prestacions establides en els Reials decrets de 10, 17 i 31 de març; i de flexibilització de tràmits, d'acord amb la situació d'excepcionalitat. Així, s'inclouen mesures extraordinàries amb caràcter temporal de simplificació per a la tramitació dels procediments de les entitats gestores de la Seguretat Social a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma.
També es modifica el Reial decret llei de 10 de març, en el qual s'adopten determinades mesures urgents en l'àmbit econòmic. Concretament, s'amplien les situacions protegides fins al moment com a situació assimilada a accident de treball. D'aquesta forma tindran tal consideració, amb caràcter excepcional, els períodes d'aïllament, contagi o restricció en les eixides del municipi (confinament) on tinguen el domicili les persones treballadores a conseqüència del virus COVID-19.
Igualment s'inclouen modificacions relacionades amb la incorporació a l'ordenament jurídic els efectes de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el nomenament com a personal estatutari dels professionals sanitaris, ampliant per a aquest col·lectiu la cobertura de la protecció de Seguretat Social a totes les contingències, tant per malaltia comuna com per malaltia professional i per accident siga o no de treball, inclòs l'accident in itinere.
Prestació extraordinària per a autònoms
Es procedeix a donar una nova redacció a l'article 17 de Reial decret llei 8/2020 puntualitzant l'abast de la protecció i l'acreditació dels requisits necessaris la percepció de la prestació extraordinària per a autònoms (ingressos inferiors al 75%) per a determinades activitats que perceben els seus ingressos de manera desigual al llarg campanyes o períodes temporals superiors al semestral, que és el paràmetre temporal de comparació que constitueix la regla general. Així, s'estén la flexibilització aprovada la setmana passada per a les activitats agrícoles i les culturals o d'espectacles públics a les incloses en el Règim Especial de la Mar.
Totes elles es regiran per altres períodes de càlcul. Tal com recull la modificació de la norma, aquesta prestació extraordinària per cessament d'activitat tindrà duració d'un mes, ampliant-se, en el seu cas, fins a l'últim dia en què finalitze l'estat d'alarma. També es modifica el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març referent a la moratòria de les quotes per a empreses i autònoms, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front al *COVID-19 per a incloure algunes puntualitzacions. La moratòria, en els casos que siga concedida, únicament afectarà les aportacions empresarials en la cotització a la Seguretat Social i per conceptes de recaptació conjunta, així com a les quotes dels treballadors per compte propi o autònoms.
Altres disposicions
D'altra banda, i perquè, durant la vigència de l'estat d'alarma, tots els mutualistes de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat i de la Mutualitat General Judicial que, en aquest període, comencen o continuen en una situació d'incapacitat temporal continuen percebent les seues retribucions, s'estableixen normes temporals d'actuació als òrgans de personal, per a donar cobertura a la tramitació i abonament de totes les situacions d'incapacitat temporal.
També es modifica el Reial decret llei de 10 de març, en el qual s'adopten determinades mesures urgents en l'àmbit econòmic i per a la protecció de la salut pública, aclarint alguns aspectes relacionats amb la consideració amb caràcter excepcional com a situació assimilada a accident de treball, dels períodes d'aïllament, contagi o restricció en les eixides del municipi on tinguen el domicili de les persones treballadores a conseqüència del virus COVID-19.
Igualment s'inclouen modificacions relacionades amb la incorporació a l'ordenament jurídic els efectes de la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el nomenament com a personal estatutari dels professionals sanitaris, ampliant per a aquest col·lectiu la cobertura de la protecció de Seguretat Social a totes les contingències, tant per malaltia comuna com per malaltia professional i per accident siga o no de treball, inclòs l'accident in itinere.
A més, davant la situació d'emergència de salut pública provocada pel COVID-19, i la necessitat d'estimular la fabricació de productes sanitaris, així com la investigació clínica tant en relació amb medicaments com amb productes sanitaris, s'estableix l'exempció del pagament de taxes en els procediments d'autorització d'assajos clínics per a la investigació de medicaments relacionats amb la crisi sanitària ocasionada pel COVID- 19, en els procediments de llicència prèvia de funcionament, en relació amb llicències excepcionals per a la fabricació dels productes sanitaris necessaris, així com en els procediments d'autorització d'investigacions clíniques amb productes sanitaris, relacionades amb el COVID-19