elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Atenció als amants de les aurores boreals: nova ocasió per a veure-les pròximament en la Comunitat Valenciana

Aurora boreal vista des de Villena aquest maig passat (@cesarguiraoweb)
Aurora boreal vista des de Villena aquest maig passat (@cesarguiraoweb)
  • Aquest dimarts s'ha produït una de les erupcions més intenses dels últims anys

Aquest dimarts 1 d'octubre el Sol va experimentar una de les erupcions més intenses dels últims anys, superant la classe X7.1 i convertint-se en el segon esdeveniment solar més poderós des de 2017. Aquesta potent explosió solar, acompanyada d'una Ejecció de Massa Coronal (CME), ha generat una gran expulsió de plasma i camps magnètics cap a la Terra, la qual cosa provocarà una tempesta geomagnètica en els pròxims dies.

Tot això ha ocorregut després de l'avís dels experts que podria ocórrer aquestes setmanes, tal com avancem en elperiodic.com aquest mes de setembre.

Erupció solar este 1 d'octubre
Erupció solar este 1 d'octubre

Apagada de ràdio i aurores boreals

L'erupció solar va causar una apagada de radi generalitzat en el costat de la Terra il·luminat durant l'erupció, i que podría haver afectar les comunicacions en diverses regions del planeta. No obstant això, l'impacte més visible d'aquest fenomen astronòmic es produirà en els pròxims dies, quan la CME abast el nostre planeta.

S'espera que la tempesta solar impacte en la Terra el dia 5 d'octubre, provocant una sèrie d'efectes geomagnètics. Un dels més espectaculars serà l'aparició d'aurores boreals en latituds més baixes de l'habitual, per la qual cosa és possible que es puguen observar en algunes regions de la Península Ibèrica, com ja va ocórrer al maig passat, quan una erupció solar similar va permetre gaudir d'aquest fenomen en la Comunitat Valenciana. Això sí, experts alerten que encara que la probabilitat existeix, en aquests casos no es pot assegurar al 100% que vaja a succeir.

Què són les aurores boreals?

Les aurores boreals són un espectacle de llums que es produeix quan partícules carregades del Sol xoquen amb l'atmosfera terrestre. Normalment, aquest fenomen és més freqüent a les regions polars, on el camp magnètic terrestre és més feble i permet que aquestes partícules penetren més fàcilment.

No obstant això, quan es produeixen tempestes solars especialment intenses, com la que hem tingut recentment, s'alliberen una gran quantitat de partícules carregades que poden arribar a latituds molt més baixes. Aquestes partícules interactuen amb els gasos de l'atmosfera, excitant-los i provocant l'emissió de llum en diferents colors, creant així les belles aurores boreals.

Pujar