elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

AVA-ASAJA fa balanç d'un 2021 “molt dur” per al camp valencià amb 640 milions de pèrdues

AVA-ASAJA fa balanç d'un 2021 “molt dur” per al camp valencià amb 640 milions de pèrdues
  • Els agricultors valencians sol·liciten a les administracions mesures de xoc en auxili del camp

MÉS FOTOS
AVA-ASAJA fa balanç d'un 2021 “molt dur” per al camp valencià amb 640 milions de pèrdues - (foto 2)

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha presentat aquest matí el balanç del 2021 de la situació agrària del camp valencià, que segons les seues paraules “ha estat un any molt dur”. Això és degut, entre altres motius, a l'escalada històrica dels costos de producció i per la incapacitat real dels agricultors i ramaders per repercutir aquest increment de costos en els preus que perceben. Per això, Aguado ha exigit a les diferents administracions mesures de xoc en auxili del camp.

Les pèrdues totals del sector agropecuari valencià van pujar el 2021 a 640 milions d'euros. D'aquests, 230 milions corresponen als problemes de mercat a la majoria de les produccions.

Quan una arrova de taronges val el mateix que un cafè, quan un litre de llet és més barat que un litre d'aigua, s'entén per què els fons d'inversió estan entrant al sector com els aliats oportuns de les grans cadenes de distribució. i, sense cor, estan fent l'agost comprant el productor a preus de misèria i venent el consumidor més car”, ha subratllat Aguado.

L'altre gran cultiu de la Comunitat, el raïm per a vi, segueix sense tornar als nivells prepandèmia. Altres productes amb greus pèrdues de rendibilitat van ser el caqui, fruiters de pinyol, cebes i patates.

Les cabanes ramaderes més perjudicades van ser les que depenen més del preu dels pinsos, que s'han encarit un 25%: porcí, boví i avícola. Per contra, han tingut un bon comportament la garrofa, alvocat, kiwi, xufa, cereals, agricultura ecològica i flors i plantes.

El camp es veu molt castigat per l'increment dels costos de producció, els sobrecostos dels quals el 2021 van pujar a 500 milions. Els insums més encarits són l'energia elèctrica (+270%), el gasoil (+73%) i els adobs (+48%). Les inversions en explotacions agropecuàries també s'eleven per l'alça dels materials i es dilaten els terminis de lliurament.

Les plagues i les malalties com el Cotonet de Sud-àfrica causen més de 250 milions d'euros en pèrdues

Quant a la sanitat vegetal, com que els productes fitosanitaris disponibles són menys eficaços, els agricultors assumeixen sobrecostos per efectuar les aplicacions. Tot i així, el Cotonet de Sud-àfrica en cítrics, els cotonets, les mosques blanques i la taca foliar al caqui, el míldiu a la vinya o la vespra a l'ametller, entre altres plagues i malalties, han ocasionat pèrdues rècord superiors als 250 milions a l'agricultura valenciana.

Les adversitats climàtiques van ocasionar el 2021 unes pèrdues superiors als 100 milions, destacant la devastadora pedregada d'abril a la Plana Baixa i la DANA a Benicarló. La superpoblació de fauna salvatge va disparar els danys un 15% fins a situar-los en nivells rècord de 35 milions. Els robatoris, per part seva, van provocar 25 milions d'euros en pèrdues.

“La Llei de la Cadena Alimentària neix pràcticament morta”

Aguado ha criticat durament el nul abast de les legislacions engegades: “Vista la crisi de la taronja o el caqui, podem dir que la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària neix pràcticament morta; la Llei d'estructures agràries de la Generalitat no té projectes executats; i la Llei de l'Horta de València és un autèntic fracàs de resultats per als agricultors”.

Pel que fa a la política exterior de comerç agrari, el president d'AVA-ASAJA ha sentenciat que aquesta no és la Unió Europea que volem. Estem pagant els plats trencats del veto rus, ara del veto bielorús, hem perdut el mercat citrícola dels Estats Units, Europa no ens obre nous mercats i afavoreix països tercers perquè ens substitueixin. Amb aquest puritanisme, Brussel·les sembla la casa de la beneficència, mentre que les altres potències defensen les seves fronteres. O canvia la política agrària, o la decadència d'Europa serà cada cop més visible”.

Els agricultors lamenten la "traïció" del Ministeri d'Agricultura en donar suport a Agroseguro

Aguado ha tornat a demanar el cessament del director d'ENESA, òrgan autònom del Ministeri d'Agricultura, per “trair els agricultors” en donar suport als plans d'Agroseguro de retrocedir 20 anys a les cobertures de l'assegurança de cítrics: “Això no és un govern progressista, és un govern retrògrad”, ha afirmat. Tampoc ha valorat positivament la reforma de la PAC ja que "només salva l´agricultura continental, com és habitual, i no protegeix l´agricultura mediterrània".

El dirigent agrari ha demanat a la Generalitat Valenciana que “la nostra citricultura, com a líder en comercialització en fresc, sigui exemple i en tres anys no vengui ni una mandarina amb pinyol”. A través d'un pla oficial, les varietats que donen llavors s'han de cobrir amb malles o arrancar-se per posar-ne una altra. Als Estats Units ja no es poden trobar llavors als cítrics. I aquesta ha de ser la nostra exigència aquí, al Marroc ia tots els països que vulguin enviar cítrics a Europa”.

Aguado també ha apostat per la unió del sector agrari i per continuar fent lobby a Brussel·les: “Estic convençut que a l'estiu podem aconseguir l'obligatorietat del tractament en fred per als cítrics sud-africans. Continuarem reunint-nos amb qui calgui per revisar l'acord comercial amb Sud-àfrica”.

Anuncien una manifestació a Madrid de tot el sector agrícola

AVA-ASAJA i la resta de organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana han reprès, des de la unitat d'acció, les mobilitzacions que es van aparcar per la irrupció de la pandèmia. Aguado ha avançat que “estem estudiant la convocatòria de diversos actes de protesta a la Comunitat fins al 20 de març, quan tothom rural (organitzacions agràries, cooperatives i entitats culturals) culminarà la campanya SOS Rural amb una gran manifestació a Madrid.

AVA-ASAJA surt en defensa dels ramaders valencians

El president d'AVA-ASAJA també ha fet esment a les declaracions del ministre Garzón pel que fa a les macrogranges, destacant que “la ramaderia valenciana és molt variada, i la preparació professional dels gestors de les granges, els sistemes de vigilància i seguretat que s'està seguint en tot moment, la Conselleria de Sanitat fa milers d'inspeccions a totes les baules de la cadena i els resultats són positius, perquè complim totes les mesures que hi ha”. Afegint que “el sector ramader està fent un esforç extraordinari per adaptar-se a totes les mesures”.

Ha assenyalat que “allò del maltractament animal és una manipulació i s'estan passant de rosca, això es dóna fora d'Europa, i aquests animals maltractats sí que entren a Europa”, per la qual cosa, segons Aguado, “hauria de posar el focus en aquesta carn i no a l'espanyola”.

A més, ha posat en valor que “les ramaderies valencianes, majoritàriament compleixen la llei i respecten el medi ambient, i cada cop hi ha més ramaderia en un programa ecològic”.

Pujar