ARVET preveu una caiguda dels preus i de la facturació en el sector de bany i cuina de fins a un 20% en 2020
El sector espanyol d'equipament per a bany, cuina i complements estima una caiguda del 12% en vendes nacionals
Els sectors espanyols de fabricació de mobiliari de bany i cuina, equipaments (aigüeres, mampares, plats de dutxa...) i complements (ferratges, tiradors, accessoris...) preveuen un descens de facturació del 20% en 2020 a causa de la pandèmia de la COVID-19.
Així ho reflecteix l'Observatori de Mercat de l'Equipament de Bany i Cuina (OMEBC), que analitza trimestralment l'evolució del sector i que està realitzat per ARVET, i les seues associacions integrades ASEBAN i COFEARFE, en col·laboració amb l'Institut Tecnològic AIDIMME.
En 2020, el sector espanyol d'equipament per a bany, cuina i complements estima una caiguda del 12% en les vendes nacionals i del 7% en les internacionals, així com un enfonsament de preus del 3,8% i una reducció de l'ús de l'ordre el 12,3%. Les previsions empresarials de decreixement del marge d'explotació se situen per a 2020 en un 16,5%.
La crisi sanitària de la COVID-19 mostra ja el seu impacte en el sector, segons recull el citat estudi. Així, el moble de bany va experimentar un descens del 5,4% en vendes durant el primer trimestre de 2020 respecte al quart trimestre de l'any anterior. Situació que s'agreujarà, ja que les expectatives pronostiquen una caiguda de la facturació pròxima al 50% per al segon trimestre. En canvi, el sector de fabricants d'equipament de bany va iniciar 2020 amb una caiguda del 4% respecte al primer trimestre de 2019 amb una previsió de caiguda per al segon trimestre de 2020 del 39,2%.
Per part seua, el segment de mobles de cuina va aconseguir mantindre un creixement del 1,1% durant el primer trimestre, encara que les previsions per al segon trimestre auguren una caiguda del 12,7%.
Així mateix, tant la resta d'equipament de bany i cuina, com els complements, han seguit una tendència similar, amb caigudes significatives durant el primer trimestre (8,5% i 5,8%, respectivament) i expectatives encara pitjors per al segon trimestre.
No obstant això, i segons reflecteixen les empreses del sector d'equipament de bany i del sector de ferreteria i bricolatge en els fòrums que ha mantingut el sector des d'abril amb COFEARFE I ASEBAN, la producció es va recuperant de forma accelerada el mes de juny. Actualment s'estan aconseguint uns nivells ajuste al 80% encara que les empreses miren amb incertesa setembre.
En aquest sentit, des de ARVET es reclama un pla d'acció per a ajudar el sector a fer front a l'actual crisi com l'estímul de la demanda interna amb el foment de plans de construcció i rehabilitació d'habitatges, línies de finançament i inversió, a més de l'impuls a la internacionalització de les empreses. “Necessitem un major suport per part de l'administració per a construir un país fort que aposte per l'eixida a l'exterior de les empreses amb totes les garanties”- ha assenyalat Vicente Llatas, president de ARVET, qui a més ha subratllat el OMEBC com una eina clau en la presa de decisions estratègiques empresarials ja que “permet conéixer en profunditat l'evolució del sector, així com les seues expectatives i oportunitats”.
Evolució de les exportacions en 2019
Les exportacions espanyoles dels productes de les principals partides aranzelàries del sector espanyol d'Equipament per a Bany van aconseguir la xifra de 568.072.512,9 euros en 2019, un 3,8% més en comparació amb l'exercici de l'any anterior.
França, Portugal, Itàlia, Regne Unit, el Marroc i els Estats Units, van anar per aquest ordre, els principals destins de les exportacions del sector en 2019. Igualment, destaca l'augment de les exportacions a Bèlgica (15,8%), els EUA (11,8%) Emirats Àrabs (38,7%), Algèria (51,6%) i Polònia (6,6%). La Comunitat Valenciana va ocupar el primer lloc en el rànquing de volum d'exportacions per Comunitats Autònomes, seguida de Catalunya, Comunitat Autònoma de Madrid, Aragó i País Basc.
En concret, el sector de ferratges per a construcció va disminuir un 1,7 les seues exportacions en 2019, sent Catalunya, Galícia i la Comunitat Valenciana, per aquest ordre, les comunitats autònomes amb major activitat exportadora. Portugal, França, Mèxic, els Estats Units i França van ser els principals països d'exportació i destaca l'augment d'exportacions a Països Baixos per damunt del 198%.
Per part seua, el sector de ferratges per a mobles va disminuir en un 10% les seues exportacions en 2019. País Basc, Comunitat Valenciana i Catalunya han sigut les Comunitats Autònomes que més internacionalitzen els seus productes en 2019 amb França, Portugal, Alemanya, Regne Unit i Itàlia com a principals mercats d'exportació per al sector. En canvi, el major creixement en les exportacions d'aquesta partida aranzelària durant 2019 l'ha registrat Ucraïna (136,3%) i el Marroc (37,1%).
En referència a les exportacions d'altres ferratges, van augmentar un 15% en comparació amb 2018, sent Catalunya, País Basc i Comunitat Valenciana les Comunitats Autònomes més exportadores. En el rànquing de països de destinació de les exportacions se situen al capdavant el Marroc, Portugal, Alemanya, Andorra i França.