elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests són els 11 diumenges i festius d'obertura per a 2020 en tota la Comunitat

Aquests són els 11 diumenges i festius d'obertura per a 2020 en tota la Comunitat
  • Aquests dies d'obertura són diferents dels inclosos en les ZGAT

MÉS FOTOS
Aquests són els 11 diumenges i festius d'obertura per a 2020 en tota la Comunitat - (foto 2)
Aquests són els 11 diumenges i festius d'obertura per a 2020 en tota la Comunitat - (foto 3)

Aquest dimarts s'ha aprovat el calendari d'obertura dels establiments comercials els diumenges i festius durant el 2020. S'ha fet en la sessió de l'Observatori Valencià del Comerç que ha fixat onze dies d'obertura en diumenges i festius per a 2020 en els quals els comerços de la Comunitat Valenciana podran romandre oberts al públic per a desenvolupar la seua activitat comercial.

El calendari de diumenges o festius que s'habiliten per a un període de dotze mesos coincideix amb l'any natural (des de l'1 de gener fins al 31 de desembre). El Ple de l'Observatori del Comerç de la Comunitat Valenciana, en una votació que ha obtingut el suport de la majoria dels seus integrants, ha pactat el calendari comercial vigent per a 2020 i, en concret, ha acordat que les obertures en festius i diumenges hàbils per a l'obertura comercial es produiran els dies:

-Per acumulació de festius: 15 d'agost i 12 d'octubre
-Rebaixes: 12 de gener i 5 de juliol
-Major afluència turística: 5, 10 i 12 d'abril
-Campaña de Nadal i de Reis: 5 de gener i 6, 13 i 20 de desembre

En la Comunitat Valenciana la determinació dels dies hàbils per a la pràctica comercial tal com regula la Llei 3/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Comerç de la Comunitat Valenciana, es realitza mitjançant resolució de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball segons s'acorde en l'Observatori del Comerç Valencià.

Cal recordar que als establiments de les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) no els afecta, en gran manera, aquest calendari perquè obrin més dies, segons cada declaració. En total, i segons l'Acord de la Llotja de 2018, són 38 els diumenges i festius aperturables en les ZGAT d'Alacant i València.

Amb tot, se subratlla que a la ciutat de València el 15 d'agost romandrà tancat per l'Acord de la Llotja, que es va fixar com a festiu pel dia de l'Asunción de la Verge. En la resta de ciutats i pobles sí es podrà obrir.

A més, en la reunió d'aquest dimarts, s'ha informat els membres de l'Observatori de la tramitació de l'avantprojecte de Llei de Comerç Sostenible. Com ha explicat el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, «aquesta llei té com a objectiu la regularització, aclariment i harmonització de les normes amb rang legal vigents en l'àmbit autonòmic valencià en matèria de comerç així com l'actualització de conceptes i la introducció de nous instruments legals per a un desenvolupament sostenible, tant des del punt de vista social, com a econòmic i mediambiental, del comerç».

L'ordre del dia de l'Observatori ha inclòs també la presentació de l'Informe Anual de la Distribució Comercial al detall en la Comunitat Valenciana 2018 i les jornades Retail Future.

Observatori de Comerç Valencià

L'Observatori de Comerç Valencià es crea com a òrgan col·legiat, consultiu i assessor en matèria de comerç, que està adscrit a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. La seua composició i funcionament es recullen en el Decret 55/2001, de 13 de març, pel qual es regula l'Observatori del Comerç Valencià. A la convocatòria d'aquest dimarts, 1 d'octubre, han acudit el president del mateix Rafael Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, la directora general de Comerç, Artesania i Consum (vicepresidenta), Rosana Seguí Sanmateu, i el cap del Servei d'Ordenació i Planificació del Comerç, Consum i Artesania (secretari), Miguel Ángel Romero García.

Com a vocals han assistit per part de Covaco Castelló, Cipriano Cortés Tarazona i de Covaco; Amparo Barroso Gómez. Representant a Anged estan: Joaquín Cerveró Vilar, Natividad Garibo Andreu, Andrés Ortega; i a Asucova, Pedro Reig Catalá, Francisco Javier Quiles Bodí i Andrea Gómez Gómez. La Facpyme està representada per Francisco Rovira Just; la Unió Gremial, per Francesc Ferrer Escrivá i la Va unir Gremial (Federació Llíria), per Juan Motilla. També són vocals de l'Observatori de Comerç Valencià: Fernando Móner Romero, de AVACU; Vicente Inglada, de UCCV; Beatriz Rodríguez Cano, de la Federació de Mestresses de casa i Consumidors C.V; José Miguel Mandingorra Ramos, de CCOO-PV; Herminia Díaz González-Gallego, de Fetico, Esteban Ramos Cano d'UGT-PV; Francisco Rovira Just, de Cepyme-Alacant; Francisco Dasí González, de Fecom (Associació de Mercats Municipals de la C.V.-València) i Domingo Martínez Nogueras de Fecom (Associació de Mercats Municipals de la C.V.-Alacant).

Als anteriors cal afegir: Isabel Cosme, Jose Luis Beltrán López i Jose Luis Verchili Lleó, de la CEV-Cecoval; Rafael Torres García de Cecoval; Antonio Soriano Aznar, del Consell Valencià de Col·legis Professionals d'Agents Comercials; Carlos Santamaría Verdú (Alcoi), Juan José Sellés (Alacant), Leopoldo Monfort Reverte (Castelló), Daniel Hernández Pastor (Oriola) i Rosa Morera Faet (València), del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana.

Finalment, l'Observatori ha comptat també amb l'assistència de: Carmen Simón, de la Direcció General d'Economia; Óscar López Giménez, de la Direcció General d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge; Vicente Gil Olmedo, de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Adel Francés Asins, de la Direcció General de Comerç i Consum i Agustín Rovira, de l'Oficina Pateco.

Pujar