Aprovat el V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana per millorar el benestar de la societat valenciana
S'hi concreten les prioritats per protegir les persones i ajudar-los a viure més temps en bona salut
El Ple del Consell ha aprovat el V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, que marca la direcció que la Generalitat proposa seguir durant els propers anys per millorar el nivell de salut i benestar individual i col·lectiu i reduir les desigualtats en salut a la societat valenciana.
S'hi concreten les prioritats per protegir les persones i ajudar-los a viure més temps en bona salut.
Per elaborar-lo, coordinada des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, s'ha partit d'una anàlisi exhaustiva de la situació de salut de la població valenciana i els seus factors determinants, valorant els principals indicadors i s'han considerat les referències en polítiques, estratègies de salut i les directrius proposades per organismes i institucions nacionals i internacionals.
A més, en el procés de creació han participat, mitjançant un fòrum a Internet, pacients i les seues associacions, ciutadania, col·lectius socials, professionals, societats científiques i altres persones interessades en les polítiques de salut de la Comunitat Valenciana.
El fòrum virtual ha servit, a més de per incrementar la participació social, per abundar en la transparència en els processos de presa de decisions, ja que les qüestions que afecten la ciutadania (tant població com professionals) s'han exposat i sotmès a consulta pública.
L'objectiu general del V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana és optimitzar la salut i el benestar de la població valenciana des d'una perspectiva d'equitat. Per aconseguir-ho, es plantegen tres línies estratègiques.
En primer lloc, una sèrie d'actuacions que tenen com a objectiu avançar en equitat, comptant amb la participació de la ciutadania per afrontar nous reptes i possibles amenaces per a la salut.
Aquesta primera línia se subdivideix en quatre objectius: governança en salut i salut en totes les polítiques perquè el benestar siga una meta transversal; cultura de participació en salut; situacions i problemes de salut emergents i salut digital.
La segona línia estratègica cerca aconseguir que les persones i les comunitats siguin més resilients, actuant sobre els entorns on vivim i promovent la salut en totes les etapes de la vida. Aquest eix es concreta, a més, en entorns de vida saludables, assegurances i lliures de discriminació i violència; cultura de la salut per promoure comportaments saludables i, finalment, salut positiva, la finalitat de la qual és promoure els actius per a la salut a nivell individual, familiar i comunitari.
Finalment, la tercera línia presta atenció a la importància de continuar reforçant i adaptant el sistema sanitari a les necessitats de la societat per assolir els millors resultats en salut amb els màxims nivells de satisfacció i experiència de les persones amb la seua atenció en termes de qualitat i servei, amb el menor cost i millors experiències i satisfacció dels i les professionals.
Se subdivideix a continuar reforçant l'atenció primària i comunitària, la salut pública, l'orientació comunitària de la salut mental i el treball en xarxa; reforç de la capacitat i resiliència; obtenció dels millors resultats en salut, adaptant les atencions que es presten a les persones malaltes a les seues expectatives i necessitats i reconeixement del lideratge professional com a valor essencial i imprescindible per a la transformació i el funcionament del sistema sanitari.
El Pla concreta, a més, instruments per avaluar el grau d'assoliment de cada indicador.