elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aprovada en Les Corts una moció de Podem per a desenvolupar un Pla de Contractació Pública d'Aliments

  • Aquest pla ha de dictar unes instruccions perquè la contractació pública de tots els productes alimentaris siga de proximitat i, preferiblement, ecològics i siguen destinats a col·legis públics, hospitals, residències i altres centres públics

Les Corts Valencianes han aprovat una moció del grup parlamentari Podemos-Podem en la qual s'insta al Consell a impulsar la contractació pública d'aliments amb criteris de responsabilitat social i mediambiental a través del Desenvolupament d'un Pla de Contractació Pública Alimentària que complemente, amplie i actualitze l'existent acord del Consell de març de 2015 pel qual s'estableixen directrius per a l'aplicació de clàusules de caràcter social en la contractació de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, així com en matèria de subvencions de l'Administració de la Generalitat.

Segons ha explicat la diputada de Podem, Beatriz Gascó Verdier, la introducció de criteris ecològics i de sostenibilitat en els plecs de condicions de la compra pública alimentària és una recomanació de la Unió Europea. Així mateix, ha indicat que el potencial de compra alimentària de les diverses administracions resulta significatiu.

Gascó Verdier ha recordat que “milions de persones mengen cada dia fora de casa a Espanya fent ús dels serveis de restauració col·lectiva en centres públics, milions dels quals són estudiants, pacients d'hospitals, persones majors en residències, presons o exèrcit” entre uns altres. El nombre de menjars servits a través de catering va augmentar en l'Estat espanyol dels 376 milions a l'any en 2006 fins a 427 milions de 2011.

El Pla proposat per Podem incorporarà l'informe tècnic del grup d'experts de la CE "Revision of the EU Green Public Procurement Criteria for Food and Catering Services", que regularà la contractació pública en temes alimentaris a partir de 2017 i ha de dictar unes instruccions perquè la contractació pública de tots els productes alimentaris siga de proximitat i, preferiblement, ecològics i siguen destinats a col·legis públics, hospitals, residències i altres centres públics.

També se sol·licita que es realitze en estreta col·laboració amb els respectius sectors --sindicats, cooperatives de productors i consumidors, associacions-- i que siga compatible amb la legislació vigent.

Aquestes instruccions, ha indicat Gascó, definiran les clàusules socials i mediambientals que hauran de figurar en els procediments de licitació amb la finalitat de que en l'adquisició d'aquests productes s'atenga no solament el preu com a criteri d'adjudicació, sinó que també es valoren els aspectes socials i mediambientals de les ofertes.

Per a açò es tindrà en compte de forma equilibrada altres criteris de qualitat tècnica, social, mediambiental i comerç just, clàusules relatives a igualtat o clàusules relatives al foment de l'ocupació local amb l'objectiu de seleccionar l'oferta que resulta econòmicament més avantatjosa en termes de qualitat-preu en conjunt.

Segons la proposta de Podem, les accions hauran de revertir sobre objectius concrets i un calendari que definisca els processos necessaris per a garantir la intervenció dels actors socials involucrats i, a tenor de les noves directives, fixarà clarament les consideracions socials i ambientals en els plecs de contractació, en arranjament a fi del contracte; les especificacions tècniques obligatòries; els criteris de selecció dels licitadors i d'adjudicació del contracte i finalment, les clàusules d'execució del contracte.

Pujar