Aprovada en comissió la llei impulsada per Podem que permetrà la revocació dels senadors territorials
Tots els grups parlamentaris de Les Corts Valencianes a excepció del Partit Popular han recolzat en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat dels Corts Valencianes la iniciativa de Podem que permetrà la revocació dels senadors territorials que incórreguen en comportaments que susciten la pèrdua de confiança parlamentària fundada en actuacions lesives per als interessos de la Comunitat o provoquen el desprestigie de les seues institucions.
La proposició de llei presentada per Podem per a la modificació de la Llei 9/2010, de 7 de juliol, de la Generalitat, de designació de senadors o senadores en representació de la Comunitat Valenciana ha aconseguit un ampli acord en Les Corts, segons ha destacat el síndic portaveu d'aquest grup parlamentari, Antonio Montiel. Solament s'ha desmarcat de l'aprovació del text el grup popular.
Montiel ha ressaltat que gràcies a la iniciativa impulsada per Podem, el Parlament valencià “serà pioner en l'aprovació d'una norma que permeta la revocació de senadors de designació territorial quan realitzen accions contràries als interessos de la Comunitat o incórreguen en comportaments indignes”.
Segons el parer de Montiel la llei implica “una reforma democràtica important, que es dirigeix a aconseguir l'establiment d'un vincle directe entre l'acció dels representants polítics i la seua rendició de comptes i exigència de responsabilitat”. També ha advertit que “no es tracta d'una reforma legislativa contra ningú” .
Així mateix, el síndic de Podem ha afegit que amb aquesta reforma “asseiem un precedent, obrim una bretxa, millorem la qualitat de la democràcia i sobretot, comencem a caminar cap a un Senat que siga realment una Càmera de representació territorial”, i açò sense perdre l'objectiu de Podem de reformar el Senat perquè siga més semblat al d'altres democràcies més avançades, com el cas alemany.
La revocació necessitarà que siga promoguda per almenys dos grups parlamentaris que representen almenys una desena part dels membres de les Corts i que siga recolzada per una majoria de dos terços de la Càmera, sense oposició del grup proponent del senador a revocar. A més, el grup proponent haurà d'estar d'acord amb que es plantege la revocació. Aquests extrems, en opinió de Montiel, doten a aquesta norma de major seguretat jurídica.
Igualment, s'inclou l'obligatorietat del senador territorial de comparèixer davant la Càmera quan siga anomenat per aquesta, a fi d'evitar situacions com l'ocorreguda el passat mes de febrer, quan la senadora territorial Rita Barberá, va excusar la seua presència en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat en la Càmera, que havia sol·licitat Podem, per a donar explicacions sobre el cas Taula. Montiel ha insistit que la reforma aprofundeix en la necessitat que existisca una fiscalització periòdica del treball dels senadors territorials.