La Universitat Estacional d'Alzira analitza aquest divendres les mites i realitats de l'impacte mediambiental del confinament
La Universitat Estacional d'Alzira debat aquest divendres sobre ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: mites, exageracions i realitats’
La Universitat Estacional d'Alzira sotmet a debat durant el matí d'aquest divendres el tema ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: mites, exageracions i realitats’, donant continuïtat a aquesta iniciativa de la Universitat de València (UV).
El programa d'Universitats Estacionals -impulsat per la UV, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana i organitzat amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular-, ja és present en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral.
El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.
En aquest excepcional any 2020 s'ha aconseguit mantindre el repte inicial de celebrar 20 Universitats Estacionals -denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any-, malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, que ha provocat que quasi totes s'hagen concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’.
Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que tenen un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilita les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.
Universitat Estacional d'Alzira (UEA)
La Universitat Estacional d'Alzira, celebrarà la que ja és la seua cinquena edició i s'emmarca en l'àrea de ‘Biodiversitat i Paisatge’, en el Centre de Formació de Persones Adultes ‘Enric Valor’, al llarg del matí d'aquest divendres, 4 de desembre.
Enguany s'analitzaran els efectes que el confinament, sobretot, la reducció en la mobilitat i la producció industrial, han provocat en el medi ambient, amb la perspectiva que ofereix el temps transcorregut des de la declaració de la pandèmia, el mes de març.
La inauguració, a les 9:30 h, serà a càrrec de l'alcalde d'Alzira, Diego E. Gómez García; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla Pla; el coordinador de la UEA, Emilio Barba Campos; i representants de la Diputació de Valéncia i Caixa Popular.
Tres conferències abordaran diversos aspectes del tema central de la Universitat Estacional d'Alzira enguany. José Antonio Sobrino Rodríguez, catedràtic del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la UV i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2019, parlarà sobre el ‘Impacte de la COVID-19 des de l'espai’; Antonio Camacho González, catedràtic d'Ecologia de la UV i membre de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV, sobre ‘Què hi ha darrere d'una pandèmia i dels efectes del confinament sobre la naturalesa? Una visió des de l'Ecologia’; i Juan Jiménez Pérez, de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, sobre ‘Efectes de la pandèmia sobre la biodiversitat a la Comunitat Valenciana. N'hi ha prou amb quedar-se a casa perquè es recuperen les espècies silvestres?’
Una interessant i intensa activitat fins a final d'any
La programació d'Universitats Estacionals tindrà la seua continuïtat amb la Universitat Estacional d'Ayora, sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; la Universitat Estacional de Llíria, sobre ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, l'11 de desembre; la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, sobre ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupament local i benestar’, el 16 de desembre; i la Universitat Estacional d'Alt Túria sobre ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 18 de desembre.
Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques
Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.