La Diputació participa en una investigació inèdita per millorar el sistema de serveis socials
Alzira, municipi representatiu per la seua estructura poblacional, serà el nou laboratori de polítiques públiques de la Comunitat Valenciana. La Diputació, junt a la Universitat de València, l'ajuntament d'Alzira i la Generalitat, han signat una declaració de col·laboració per a estudiar la situació dels serveis socials en la mancomunitat de la Ribera Alta. Aquesta iniciativa multinivell naix amb la vocació de ser aplicada i amb la voluntat d'avaluar les mesures preses per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania valenciana.
En aquesta aliança entre administracions, s'ha plantejat realitzar una anàlisi crítica de les fractures socials i definir de manera col·lectiva una nova visió de les polítiques públiques. Per a açò, durant l'acte han intervingut la diputada d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo; el president de la mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; i la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.
"És necessari avançar en el tractament de realitats diferents, ja que la realitat d'un poble xicotet no és la mateixa que d'una ciutat, així com les característiques de les zones d'interior o de costa", ha assenyalat Rosa Pérez Garijo. L'encarregada de l'àrea d'Inclusió Social de la Diputació de València ha posat en valor la labor de l'ens provincial en la millora dels serveis socials municipals, amb una injecció de 4.750.000 euros en 2016, xifra que s'ha quasi duplicat en 2017, amb 9.399.236 euros.
Un acord entre diferents nivells de govern
Dins de les competències assumides per cadascuna de les institucions, l'acord pretén dissenyar i implementar una recerca en la Ribera Alta, com a experiència pilot en generació de coneixement en l'àmbit dels serveis socials. Així mateix, les estratègies i propostes de millora seran aplicades a través de les evidències científiques, ja que cada regió posseeix unes necessitats especials.
"Vivim temps d'exclusió social i de fractures", s'ha lamentat el catedràtic de Geografia Humana Joan Romero, en una ponència després de la signatura del protocol. "La ciutat és fonamental com a espai per al disseny i concreció de polítiques públiques, i d'aquesta manera evitar que les fractures socials es tornen cròniques", ha afegit.
En aquest sentit, es considera fonamental el paper de les universitats públiques com a generadores de coneixement a través de investigacions aplicades i la seua evolució. I sense oblidar el seu important element participatiu, els professionals del sector hauran de validar els indicadors fruit d'aquest estudi exhaustiu. Per la seua banda, la diputada Pérez Garijo ha remarcat que "els professionals han de jugar un paper fonamental en el nou model, perquè són els qui millor coneixen les necessitats en cada municipi".