El Consorci de Museus ofereix a Alzira una reflexió sobre el paisatge com a font d’identitat amb ‘Paisatges immediats’
L’exposició es pot visitar al Museu Municipal d’Alzira (MUMA) fins al 28 d’agost
Reuneix obres d’Ana Sansano, Agustín Serisuelo, Joël Mestre, Jota Izquierdo, Patricia Gómez i María Jesús González, Pilar Beltrán, i Vicente Tirado del Olmo, de la col·lecció ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat del regidor de Cultura d’Alzira, Alfred Aranda, i el director del Museu Municipal d’Alzira (MUMA), Agustí Ferrer, ha presentat hui la mostra ‘Paisatges immediats. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, que tanca el cicle d’exposicions programades per Cultura de la Generalitat amb motiu de la capitalitat cultural d’Alzira en 2022.
L’exposició, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alzira, explora el paisatge com a font d’identitat i retrat de l’entorn que ens envolta i ens configura com a individus i com a societat, com a element determinant en la construcció del caràcter i la idiosincràsia col·lectiva.
‘Paisatges immediats. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ es podrà visitar fins al 28 d’agost al Museu Municipal d’Alzira (MUMA), i reuneix obres d’Ana Sansano, Agustín Serisuelo, Joël Mestre, Jota Izquierdo, la parella formada per Patricia Gómez i María Jesús González, Pilar Beltrán i Vicente Tirado del Olmo.
“Aquesta exposició és la tercera que hem programat a la capital cultural de la Ribera Alta en aquest 2022 amb els fons artístics de la Generalitat, per a mostrar l’heterogeneïtat i el dinamisme dels artistes de la Comunitat Valenciana. Mitjançant la programació d’exposicions a les capitals culturals valencianes volem acostar l’art contemporani a les comarques, proposar una reflexió sobre temes actuals i donar visibilitat i impuls al talent de les nostres creadores i creadors”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
“Aquesta exposició enriqueix l’oferta cultural d’Alzira, una ciutat que està vivint amb molta intensitat tota la programació extraordinària que implica ser capital cultural valenciana en 2022. És un honor poder gaudir d’aquesta exposició, que està ubicada en un dels edificis més emblemàtics de la ciutat i ofereix un panorama d’artistes valencians. Alzira aposta per la creativitat, la imaginació i la difusió cultural, perquè la cultura ens fa lliures”, ha assegurat el regidor de Cultura d’Alzira, Alfred Aranda.
“El fet que Alzira siga capital cultural valenciana enguany ha sigut una ocasió perquè el MUMA, el Museu Municipal d’Alzira, i el Consorci de Museus treballen junts en una programació, en la qual també ha participat la Casa de la Cultura d’Alzira, per a organitzar tres exposicions d’art contemporani. Aquesta nova exposició és un motiu més de satisfacció, perquè permet que molta gent puga visitar el museu i conéixer tant les exposicions permanents com altres temporals que ens situen al capdavant de la cultura valenciana. Aquesta exposició convida a reflexionar sobre el que ens envolta, i, siga a partir de paisatges naturals o artificials, ens mostra com nosaltres contribuïm a millorar, o en alguns casos a perjudicar, el medi natural”, ha comentat el director del Museu Municipal d’Alzira (MUMA), Agustí Ferrer.
Reflexionar sobre el paisatge
Amb ‘Space before Place. Torres buides, estructures inertes’, l’artista de Betxí, Agustín Serisuelo, ofereix una crítica manifesta al paisatge de runes que inunda les poblacions, buscant reactivar la mirada crítica i pensar aquests paisatges, empremta d’una societat que mesura l’èxit personal per la quantitat de béns immobles en propietat. Per la seua banda, el castellonenc Vicente Tirado del Olmo proposa en la seua obra, ‘Marines invertides’, un canvi de perspectiva respecte a la mirada tradicional de la costa des de terra, plantejant una reflexió crítica sobre la gestió urbana, la ‘turistificació’ i el seu impacte en la línia de la costa.
En ‘Tres en un’, la recreació pictòrica de la forma d’un teixit serveix al també castellonenc Joël Mestre com a excusa per a reflexionar sobre els mecanismes mentals d’elecció i descart implicats en la representació d’un fragment de la realitat. ‘Habitar la còpia’, de Jota Izquierdo, un altre artista de la capital de la Plana Alta, busca entendre les tensions econòmiques i culturals que s’estableixen entre el nord i el sud i analitzar el concepte de còpia més enllà de la literalitat dels objectes falsificats.
La parella formada per Patricia Gómez i M. Jesús González, de València, presenta ‘Cel·la 148. Projecte per a presó abandonada’, un treball d’intervenció artística desenvolupat en l’antiga presó Model de València, amb el propòsit de rescatar i documentar la memòria impresa en els murs d’aquesta històrica presó, abans de la seua remodelació i transformació en centre administratiu.
L’obra ‘Munt’ de la sèrie ‘Viari’ d’Ana Sansano, d’Onda, reflexiona sobre el temps, que és la vida mateixa, i com hi transitem; Pilar Beltrán, de Castelló de la Plana, presenta la seua obra ‘Proximitats’ (‘Cercanías’), una instal·lació sobre la idea de la distància, el sentiment de llunyania que comporta i la seua capacitat de ser una unitat d’espai-temps en si mateixa.
‘Art contemporani de la Generalitat’
La Generalitat Valenciana ha adquirit des de 2017 un nombre important d’obres, 129 peces, sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques, que reflexionen sobre qüestions de la nostra societat més pròxima. A través de l’adquisició d’obres, aquesta iniciativa dona suport a la carrera dels artistes que, a més, es van incloent en el procés de generar una memòria, d’arxivar i ordenar les obres, tant en l’àmbit de la conservació museística com sobre el paper, mitjançant publicacions que documenten el progrés de la col·lecció.
La col·lecció ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana’ és un model de col·lecció viva sorgida de la necessitat d’impulsar i revitalitzar el sector artístic del nostre territori, reconeixent artistes i peces destacades que ofereixen una panoràmica de l’art contemporani actual i suposen un valuós llegat patrimonial a llarg termini.