La Regidoria d’Igualtat d’Almussafes forma els adolescents de l’IES sobre violència de gènere
L’Ajuntament ha rebut una subvenció de la Diputació de València en la convocatòria de 2022 de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere
Formularis, tallers formatius i elaboració d’un ‘Mapa de la Por’ mitjançant marxes exploratòries per la localitat són les principals accions del projecte municipal
La millora de la planificació urbanística d’Almussafes, amb la possible eliminació de zones urbanes amb poca seguretat per a la dona forma part del resultat final del programa
L’Ajuntament d’Almussafes, a través de la seua Regidoria de Polítiques d’Igualtat i com a membre integrant de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, ha impulsat un projecte per a formar sobre violència de gènere a adolescents partint de l’Urbanisme del poble. Amb la subvenció de 5.176,88 € concedida per ens provincial, s’estan desenvolupant una serie d’accions adreçades a l’alumnat de 3r i 4t de la ESO i FP Bàsica de l’IES Almussafes. Analitzat el nivell de coneixements que tenen en violència de gènere en base als qüestionaris completats, fa uns dies se celebraren uns tallers formatius i, posteriorment, unes marxes exploratòries pel municipi, per tal d’identificar espais públics no segurs que serviran per a presentar un ‘Mapa de la por’ i introduir millores en la planificació urbanística. El 25N l’Ajuntament ja disposarà d’una memòria tècnica que recollirà el diagnòstic de tot el treball realitzat amb l’alumnat.
Fomentar la prevenció, detecció i intervenció de la violència de gènere en persones menors d’edat, així com poder recollir durant aquesta formació dades objectives amb perspectiva de gènere que puguen ser útils per poder realitzar més endavant campanyes de sensibilització i prevenció contra la violència de gènere entre adolescents és una qüestió clau per al Consistori d’Almussafes.
D’ahí que estiga desplegant el projecte anomenat ‘FORMACIÓ SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN ADOLESCENTS-URBANISME’, subvencionat amb 5.176,88 € de la Diputació de València, tenint en compte que Almussafes ja ha formalitzat la seua adhesió a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere aquest any 2022.
El projecte, que està duent-se a terme mitjançant l’empresa especialista en la matèria Equality Momentum, està dirigit a l’alumnat de 3r i 4t de la ESO i FP Bàsica de l’IES Almussafes i consta d’un total de quatre fases.
La recollida d’informació, essencial per a centrar el nivell de coneixements que té en violència de gènere el grup participant, es va salvar amb un formulari en modalitat on line, el disseny i contingut del qual estigué revisat i coordinat conjuntament amb els responsables municipals del projecte, així com amb el centre educatiu, prèviament a la publicació dels qüestionaris que foren contestats per l’alumnat, entre el 13 i el 20 d’octubre.
Una vegada analitzada i organitzada la informació rebuda i en base a aquesta es programà el contingut específic dels tallers formatius en violència de gènere adreçats a l’alumnat. Del 24 d’octubre al 3 de novembre, l’IES Almussafes va acollir el programa formatiu, amb caràcter presencial i participatiu, ja que s’utilitzaren dinàmiques de grup i els estudiants participants pogueren debatre sobre les diferents temàtiques tractades a les sessions.
Zones segures per a les dones
La passada setmana, la Regidoria de Polítiques d’Igualtat completà la tercera fase del projecte consistent en l’elaboració d’un ‘Mapa de la Por’. Durant tot un matí, l’alumnat participant es va dividir en grups per a realitzar marxes exploratòries per tot el poble amb l’objectiu d’identificar, des del seu punt de vista, espais públics que per les seues característiques urbanístiques pogueren considerar-se no segurs i fins i tot perillosos per tractar-se de zones on es poden patir abusos o violència de gènere.
Aquest anàlisi servirà de base per a introduir millores en la planificació urbanística d’Almussafes, un diagnòstic que formarà part de la memòria tècnica que està enllestint-se per part de l’empresa i que s’entregarà coincidint amb el Dia Internacional de l’Eliminació contra la Dona, que commemorem el pròxim 25 de novembre. «Es tracta d’un punt de partida per a la introducció de la perspectiva de gènere en la planificació urbana de la nostra localitat, ja que amb la realització d’aquesta acció s’han pogut identificar les condicions de seguretat del municipi i obtindre informació per a prendre mesures urbanístiques que posen solució als espais insegurs per a les dones, transformant-los en altres molt més segurs.