elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mari Carmen Sáez: “Les paraules han de tindre sabor i tacte”

Mari Carmen Sáez: “Les paraules han de tindre sabor i tacte”
    MÉS FOTOS
    Mari Carmen Sáez: “Les paraules han de tindre sabor i tacte” - (foto 2)

    Esta vesprada, a les 16 hores, la poetessa almussafenya Mari Carmen Sáez ha compartit amb un grup d'alumnes de Formanió Bàsica el seu vast món literari. La visita forma part de les dos trobades que el CMFPA d'Almussafes ha acollit ahir i hui emmarcades en la campanya 'Lletres als Aules 2017', un programa de foment de la lectura i la promoció de la literatura. L'autora va estar en el Centre de Formació de Persones Adultes ahir per la vesprada a les 19 hores amb 24 estudiants de Graduat en ESO (GES).

    La reconeguda escriptora local va compartir, ahir dijous dia 9 per la vesprada, experiències i inquietuds amb una classe de Graduat en ESO del CMFPA d'Almussafes per mitjà d'un diàleg obert i dinàmic amb els assistents. Sáez va obrir la xarrada, que va tindre una duració d'hora i mitja, explicant la seua passió innata per la narració d'històries, "un do", segons va dir, que li va portar a preparar-se per al seu futur cursant la carrera de Filologia a la universitat. Amb afirmacions com "La base de l'escriptura és la lectura" o "Les paraules han de tindre sabor i tacte", l'autora va anar aprofundint en la seua personalitat literària i en eixos valors comuns que compartixen totes les seues obres.

    L'objectiu d'esta proposta, patrocinada per la Institució de les Lletres Catalanes de Generalitat de Catalunya, és millorar la comprensió lectora i fomentar el contacte de les diferents escoles amb autors de renom per a despertar l'interés pels llibres. Al llarg de la sessió, els participants van descobrir en primera persona la bibliografia i el recorregut d'esta poetessa, narradora i actriu local, que ha rebut nombrosos premis al llarg de la seua extensa trajectòria i es considera una gran lectora. "La vida m'ha donat el el do de l'escriptura. Els llibres servixen per a aprendre i no hem de tindre por d'usar la llengua i les paraules més belles", va afirmar.

    Sáez, que va començar publicant exemplars en castellà fins que va descobrir el valencià i la seua riquesa lingüística, va compartir amb els alumnes anècdotes personals i va respondre a les seues curioses preguntes sobre la professió i l'àmbit editorial. Encara que va confessar que és més feliç amb la creació de literatura infantil, també va reconéixer que li agrada escriure sobre la realitat, la gent i la vida que l'envolta. "Sóc una gran observadora de les persones. Amb els llibres he crescut com a ésser humà i com a intel·lectual".

    Entre els treballs de la polifacètica almussafenya, que tenen la màgia com a denominador comú i compartixen sovint els mateixos valors, destaquen el seu últim conte publicat, Les gallinetes de dol, així com Las habitaciones secretas, El costum dels crepuscles, La remor del vent, Unas zapatillas de Jaragua, Háblame como lluvia, Carla i el circ dels cacauets i El árbol de la vida. "Els escriptors estem poc valorats. Cal ser molt valent per a seguir avant", va concloure.

    Pujar