L'ampliació del sòl industrial i l'abaixador, principals reivindicacions d'Almussafes per al seu polígon
La seu d'EDEM València, situada en la Marina Real Juan Carlos I de la ciutat, va acollir ahir dimecres 21 de juny la jornada "El futur de les àrees industrials", una trobada en la qual empresaris i representants polítics van debatre sobre les necessitats existents en els parcs empresarials de la Comunitat Valenciana. L'alcalde d'Almussafes, Toni González, que va participar en una de les taules redones que es van realitzar, va destacar el contacte constant que manté amb l'Associació de Parcs i Polígons Industrials del municipi per a atendre de forma ràpida i eficient les seues reivindicacions i va enumerar algunes de les necessitats actuals, com són la construcció d'un abaixador, l'ampliació de la superfície dedicada a sòl industrial o el corredor mediterrani.
L'Associació de Parcs i Polígons Industrials d'Almussafes (APPI) i la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) va reunir ahir dimecres 21 de juny en la Marina Real Juan Carlos I de València a les principals figures del sector industrial valencià amb l'objectiu de debatre sobre les necessitats i inquietuds dels polígons industrials de la nostra autonomia.
Sota el títol "El futur de les àrees industrials", ambdues institucions van celebrar una jornada d'anàlisi durant la qual es van dur a terme diferents conferències i taules de treball "per a compartir un matí de converses i aportacions que recolzen els canvis i millores necessaris per al bé comú de totes les nostres àrees", van assenyalar des de l'organització. D'aquesta forma, i davant més de 200 empresaris, es van tractar temes com els desafiaments de la indústria en una economia global, la importància de canviar per a avançar, l'atracció del talent, la logística, la transformació digital i les infraestructures i el seu manteniment.
L'ampliació del polígon i l'abaixador
Precisament en aquesta última va intervenir el primer edil d'Almussafes, Toni González, qui durant la seua intervenció va recordar algunes de les intervencions més rellevants realitzades pel seu executiu en matèria industrial des que fa ara dos anys va començar a dirigir el govern municipal. Per sobre de tot, va destacar la bona relació existent entre l'Ajuntament i APPI, entitat amb la qual manté un contacte constant amb la finalitat de rebre les inquietuds i suggeriments de les empreses situades en els dos polígons industrials situats en la localitat. "Estem especialment preocupats per la seguretat, la neteja, l'aparcament i el manteniment dels jardins", qüestions a les quals li estem dedicant una atenció prioritària i que depenen exclusivament de nosaltres", assenyala González. A més, en breu començaran els treballs per a la instal·lació de fibra òptica en col·laboració amb una entitat privada.
Paral·lelament, el consistori està duent a terme una sèrie de reivindicacions a nivell d'infraestructures, davant el govern central i autonòmic per a permetre un millor funcionament d'aquestes àrees en aspectes que no formen part de les seues competències.
D'una banda, s'ha sol·licitat la construcció d'un abaixador per a facilitar l'arribada dels treballadors tant de la factoria Ford com de les seues empreses proveïdores. En aquest sentit, l'alcalde recorda que ja han realitzat tres peticions per a aconseguir la infraestructura i que estan a l'espera de resposta. "Ens hem traslladat a Madrid, hem parlat amb Foment i crec que ens han fet cas en l'esmena que presentarem als Pressupostos Generals de l'Estat", assegura.
Per un altre, en la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana d'Almussafes es pretén dotar a la localitat amb un major espai dedicat a sòl industrial. Concretament, la intenció de l'equip de govern és destinar altres 250.000 metres quadrats per a l'ampliació del parc Juan Carlos I, que en l'actualitat disposa d'1.000.000 de metres quadrats i on treballen al voltant de 10.000 persones. "Les empreses necessiten un valor afegit pel que si volem atraure-les fins a la nostra població per a generar ocupació i que l'economia cresca les administracions han de fer un esforç", explica.
Accessos al Polígon Industrial
L'accés per carretera és també una problemàtica que les companyies volen resoldre com més prompte millor. El director de Fabricació de Ford Almussafes, Dionisio Campos, va assegurar que la disminució de costos logístics és clau per a millorar la competitivitat del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, sobretot del sector de l'automòbil i la seua indústria auxiliar. Per aquest motiu, va reivindicar la gratuïtat de l'AP-7, una infraestructura fonamental juntament amb el corredor mediterrani ferroviari per al transport de mercaderies. Per a millorar la competitivitat, Campos va reivindicar també la necessitat de millorar la normativa de pesos i dimensions dels vehicles, l'harmonització de les restriccions de circulació, els serveis de duana durant les 24 hores o facilitar els permisos d'aterratge dels avions.
Llei de Modernització de les Àrees Industrials
També va participar en la jornada el conseller d'Economia, Rafael Climent, qui va avançar que està prevista l'aprovació de la Llei de Modernització de les Àrees Industrials en el ple del Consell del pròxim 30 de juny. Amb aquesta norma, el Consell pretén millorar la gestió dels polígons, tant en els serveis bàsics, que continuaran en mans de les corporacions locals, com en el desenvolupament d'infraestructures i altres serveis. FEPEVAL espera que l'entrada en vigor de la nova legislació contribuïsca a corregir "l'abandonament secular" dels 700 polígons instal·lats a la Comunitat Valenciana.