L'alcalde es compromet a mitjançar davant de l'Estat i la Generalitat per a impulsar les àrees industrials valencianes
Divendres passat 15 de setembre l'alcalde d'Almussafes, Toni González, es va reunir amb els gerents de la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) i l'Associació de Parcs i Polígons Industrials d'Almussafes (APPI) per a conéixer de primera mà la situació del sector. Durant la trobada el primer edil es va comprometre a mitjançar amb les administracions públiques valencianes i el govern central amb l'objectiu de millorar la situació de les àrees empresarials, atés que consideren que constituïxen els "barris més oblidats per les administracions públiques" sent els espais que generen el "53% del PIB de l'estat espanyol". "És la meua responsabilitat col·laborar en tot el que estiga en la meua mà perquè les companyies que contribuïxen d'una manera tan rellevant a l'impuls de la nostra economia reben el tracte que mereixen", afirma González.
La Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (FEPEVAL) ha iniciat una ronda de trobades amb representants polítics i d'institucions públiques i privades amb l'objectiu de cridar l'atenció davant d'un problema que asseguren que "afecta la immensa majoria de parcs empresarials en tota Espanya". L'entitat, que aglutina a 36 associacions que representen a més de 120 polígons industrials del territori valencià en què s'ubiquen més de 5.500 empreses, considera que els polígons industrials són "els barris més oblidats per les nostres administracions públiques".
D'esta manera, es queixen de que a pesar que el 53% del PIB de l'estat espanyol es genera en polígons empresarials, incloses les àrees de la Comunitat Valenciana, no reben una contraprestació equitativa entre el que recapten les administracions públiques i el que ha de retornar per a la conservació i manteniment d'estos espais. Asseguren que esta situació suposa un "llast per a la competitivitat de les nostres empreses" que el lobby pretén eradicar creant un front comú que els proporcione la força suficient per a aconseguir els seus objectius.
En l'esmentada ronda de trobades iniciada en els últims mesos pel col·lectiu, divendres passat 15 de setembre el gerent de FEPEVAL, Diego Roma, i la gerent de l'Associació de Polígons i Parcs Industrials d'Almussafes (APPI), Romina Moya, es van reunir en la casa consistorial d'Almussafes amb l'alcalde de la població, Toni González, per a explicar-li la situació per la qual travessen i demanar el seu suport en l'esforç per millorar la gestió dels polígons i en la resolució dels problemes comuns, "davant de les quals una associació local poc pot fer", expliquen.
Compromís de l'alcalde amb el sector
El primer edil es va comprometre amb ells a actuar d'intermediador amb l'Estat i amb les administracions valencianes amb l'objectiu de portar la veu dels empresaris de les àrees industrials fins als centres de presa de decisió. "Com a alcalde d'un municipi en què es troba un dels polígons més importants de tota la Comunitat Valenciana, considere que és la meua responsabilitat col·laborar en tot el que estiga en la meua mà perquè les companyies que contribuïxen d'una manera tan rellevant a l'impuls de la nostra economia reben el tracte que mereixen", declara.
Les seues bones relacions amb l'APPI, el seu recent nomenament per part de Ximo Puig com a secretari d'Indústria 4.0 del PSPV i la seua connexió amb els actuals dirigents de la seua formació en l'àmbit espanyol, són tres dels motius que han portat a estes associacions a sol·licitar la implicació de González, el qual està disposat "a bolcar-se en este repte de què estic convençut que eixirem tots reforçats, no sols els 712 parcs industrials valencians, perquè porta implícita la generació d'ocupació i de riquesa". El president de l'executiu explica "que des de la Secretària Autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, que encapçala Blanca Marín, se li ha proposat al conseller Rafael Climent que el Mapa d'Ajudes a la Reindustrialització 2017-2019 distribuïsca un total de 25 milions d'euros anuals d'inversió entre els diferents polígons i àrees industrials valencianes, incloses les emplaçades en la Ribera Baixa en actuacions durant els anys 2018 i 2019". "El pla de reindustrialització aprovat retardava fins al 2019 les ajudes per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i servicis de la nostra comarca, una mesura que no compartim, ja que l'aposta ha de centrar-se principalment en aquelles zones que tenen un major pes industrial, com és el cas de la nostra i el nostre parc industrial ha de tindre preferència quant a inversions", conclou.
Dins de les línies d'acció, en estos moments FEPEVAL, que forma part de la Confederació Espanyola d'Àrees Industrials (CEDAES), treballa per a millorar la consideració i reivindicació de les àrees empresarials com a infraestructures econòmiques bàsiques d'interés estratègic del territori i col·labora en el procés de redacció de la futura Llei valenciana de Gestió d'Àrees Empresarials. A més, està realitzant el Mapa de Sòl Industrial de la Comunitat Valenciana i lluita per a atenuar la pressió tributària. Finalment, entre els seus projectes destaca el seu interés per continuar incorporant noves associacions i entitats a la seua llista de membres, perquè segons els seus càlculs "el 85% d'elles no tenen figura legal que les gestione o represente".