L'Ajuntament d'Almussafes incorpora als 59 treballadors dels programes Empuju i Emcuju
Els diferents departaments municipals de l'Ajuntament d'Almussafes van rebre ahir al matí als 59 joves que durant els pròxims 12 mesos treballaran en l'administració local gràcies als programes Empuju i Emcuju impulsats pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació i en els quals l'organisme autonòmic ha invertit 953.558,28 euros. Segons l'alcalde d'Almussafes, Toni González, aquestes iniciatives de foment de l'ocupació ofereixen "una oportunitat laboral per a un col·lectiu especialment castigat per la crisi al mateix temps que ens permeten seguir prestant a la ciutadania serveis de primer nivell". En la seua opinió, l'increment en el nombre de persones contractades amb aquests programes respecte a 2017, que ha passat de 2 a 59, radica en "que hem sabut explicar a la Generalitat Valenciana que tenim un Pla Estratègic de Foment de l'Ocupació 2016-2020 sòlid i que abasta no solament la creació directa d'ocupació sinó també la formació de la ciutadania".
Un total 59 joves de fins a 30 anys van començar ahir a treballar en els diferents departaments municipals de l'Ajuntament d'Almussafes gràcies als programes d'ocupació Empuju i Emcuju, dos projectes amb els quals el Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef) busca reduir la taxa d'atur en un dels col·lectius més castigats per la crisi, el de les persones amb edats compreses entre els 16 i els 30 anys. Les persones aspirants, a més de no superar aqueixa edat, havien d'estar degudament inscrites com desocupades amb totes les dades de formació i experiència actualitzades i estar actives i ser beneficiàries en el Programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea. La gran novetat d'aquesta edició respecte a la de 2017 és que es passa de dos places (una per cada programa) a un total de 59 (30 de Empuju i 29 del Emcuju).
Des d'ahir i durant els pròxims 12 mesos, aquests 59 joves tindran l'oportunitat d'aplicar en l'administració pública local els coneixements adquirits en els seus respectius estudis i, sobretot, de "contribuir al desenvolupament de la població al mateix temps que reben una remuneració econòmica amb la qual sens dubte podran col·laborar amb les despeses de les seues respectives famílies", destaca l'alcalde d'Almussafes i regidor d'Ocupació, Toni González. La Generalitat Valenciana ha concedit una subvenció de 953.558,28 euros per a la posada en marxa d'aquests dos programes que permetran, a més, "seguir prestant a la ciutadania serveis de primer nivell", segons González.
El passat divendres 27 de juliol, el consistori municipal va convocar a les 59 persones seleccionades pel Servef per a incorporar-se a un dels llocs oferits per l'Ajuntament amb l'objectiu de distribuir-los en els diferents departaments, explicar-los les condicions laborals, els sous i els horaris i per a presentar-los als tècnics amb els quals treballaran. En la trobada van participar tant el primer edil com la regidora de Cultura, Teresa Iborra, els qui van destacar "la gran oportunitat que suposa accedir a aquests programes tant a nivell professional com a personal".
"Començar a assumir responsabilitats i a treballar en equip i comprovar que amb esforç poden obtenir-se resultats importants són alguns dels aprenentatges que els joves adquiriran amb el pas dels mesos i esperem que es troben com a casa" explica González, qui es mostra molt satisfet per "l'elevada subvenció rebuda per a la posada en marxa d'aquests programes a Almussafes tenint en compte la baixa taxa de desocupació existent en el municipi".
Distribució de les persones seleccionades
Finalment, de les 60 places disponibles es cobriran 59, atès que aqueix ha sigut el nombre de candidatures presentades. Els joves inclosos en el programa Empuju treballen ja en els departaments d'Urbanisme, per a tasques relacionades amb la neteja, la jardineria i el manteniment, i també en els de Informàtica, Policia, Benestar Social, ADL, Cultura, Esports, Educació i Joventut.
Per la seua banda, les persones que s'han incorporat al programa Emcuju, dirigit a joves qualificats, s'encarreguen de tasques relacionades amb les àrees de Benestar Social i ADL, entre les quals es troben l'atenció sòcio-educativa, l'absentisme escolar, la psicologia comunitària, la inclusió i la convivència social, la integració sociolaboral o el foment del comerç, així com els departaments d'Urbanisme, Policia, Comunicació, Informàtica, Gestió Tributària i Secretaria.
Pla Estratègic de Foment de l'Ocupació
"En un any hem passat de dues persones contractades amb aquests plans a tenir 59 perquè hem sabut explicar al Servef que comptem amb un Pla Estratègic de Foment de l'Ocupació 2016-2020 sòlid i que abasta totes les potes que ha de tenir una estratègia que perseguisca una reducció real de la taxa d'atur", explica el primer edil. Com a exemple, assenyala que el consistori aposta per la formació, amb programes com els de el carnet de carretoner, la targeta professional del metall i els mòduls de mecatrònica en l'institut, i també per la contractació, amb els plans d'ocupació local (POL) i els impulsats pel Servef, l'escola taller 'Et formem' i les beques per a graduats i estudiants.
"Quan va començar la legislatura Almusasfes tenia una taxa d'atur del 10,5%, l'any passat estava ja entorn al 8% i enguany se situa en el 7%. Aquests percentatges tan baixos ens feien pensar que no podíem accedir a subvencions més elevades, però hem aconseguit transmetre a l'administració autonòmica que no demanem per demanar, sinó que totes i cadascuna de les convocatòries a les quals ens presentem estan lligades a alguna de les línies d'actuació establides en el nostre full de ruta", ressalta.