La Formació Professional, una ferramenta contra l’atur
L'Associació de Desocupats Actius d'Almussafes s'ha proposat l'objectiu de contribuir a millorar l'empleabilitat en la població per mitjà de diverses iniciatives entre les que destaca l'impuls de taules redones enfocades a debatre i informar sobre l'ocupació. En este sentit, la sala de conferències del Centre Cultural del municipi va acollir, dijous passat 27 d'abril a les 19.30 hores de la vesprada, una jornada oberta a la ciutadania per a donar a conéixer els beneficis que comporta la Formació Professional com una ferma ferramenta de lluita contra l'atur. A la trobada van assistir, entre altres, l'alcalde de la localitat, la directora general de Formació Professional de la Generalitat Valenciana i el director de l'IES Almussafes.
Els cicles integrats en la Formació Professional (o FP) són els estudis professionals més pròxims a la realitat del mercat laboral i satisfan les necessitats de personal qualificat especialitzat per a respondre a l'actual demanda d'ocupació. La Formació Professional s'ha transformat en una modalitat d'èxit dins de les diferents famílies professionals amb un equilibri entre continguts teòrics i pràctics adequats als nombrosos sectors econòmics.
Amb l'objectiu d'abordar no sols tota la informació relacionada amb les especialitats formatives conduents a certificats de professionalitat, sinó també la Formació Professional en general i explicar quines accions s'estan duent a terme en esta línia per part de les administracions i determinats centres educatius, l'Associació de Desocupats Actius d'Almussafes, ADA, va organitzar dijous passat 27 d'abril una taula redona en la qual van participar, com a ponents, el primer edil, Toni González, la directora general de Formació Professional de la Generalitat Valenciana, Marina Sánchez, el director del Centre Integral Públic de Formació Professional de Catarroja, Rafael Navarro, el director de l'IES Almussafes, Francesc Bastidas, i la directora de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament d'Almussafes, Elena Baldoví.
La sessió va estar dissenyada sota el lema "la Formació Professional és una necessitat en la comarca" i al llarg de la mateixa es van explicar les propostes que estan desenrotllant en estos moments les diferents institucions. Una de les metes que va plantejar ADA va ser la de poder disposar a Almussafes d'algun centre integrat en Formació Professional en el futur, semblant al punt de referència de Catarroja.
Durant la seua ponència, el primer edil va dir estar convençut que la Formació Professional és essencial per a trobar una ocupació. "Totes les gestions empreses per l'executiu local a través del nostre Pla d'Ocupació són importants per a afavorir la inserció laboral dels ciutadans i lògicament la formació dels nostres veïns en atur és un dels nostres principals cavalls de batalla", va declarar. "Les xifres econòmiques invertides en matèria d'ocupació, més d'un milió d'euros cada any, demostren que som un consistori que es troba plenament compromés amb la reducció de la taxa de desocupació".
A més, va recordar que les persones desocupades han de formar-se en les especialitats que demanda el parc industrial. "Estos estudis facilitarien en gran manera la seua empleabilitat i en eixe camí ens trobem en l'actualitat", va assegurar. Després de convertir-se en Centre Homologat SERVEF a finals de 2016, la qual cosa permet a l'Ajuntament d'Almussafes impartir i expedir certificats de professionalitat de Grau 1, el consistori municipal està ultimant el condicionament de les instal·lacions del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes de la població per a poder impartir cursos corresponents al Grau 2 en la sala d'usos múltiples de la primera planta de l'escola. D'esta manera, l'Ajuntament d'Almussafes continua incorporant a la seua gestió iniciatives amb què eradicar la desocupació en la localitat. "Seguirem treballant per a homologar també el Grau 3", va concloure el primer edil.
Elena Baldoví, com a responsable de l'Agència de Desenvolupament Local, va donar a conéixer la situació actual del municipi quant a estos cursos, i va recordar el paper del grup de treball que, des del Consell Econòmic i Social, estudia les necessitats de les empreses per a adaptar la formació dels veïns a la demanda dels dos polígons d'Almussafes.
De la mateixa manera, la directora general de Formació Professional de la Generalitat va explicar les línies d'actuació del govern autonòmic per a refer tot el mapa de la Formació Professional en la regió, ja que "no ha funcionat bé fins a la data i estos estudis solen ser menyspreats a pesar de la seua relació directa amb l'obtenció d'un lloc de treball". "És vital detectar les necessitats de les companyies, així com millorar-les i especificar-les, per a saber com oferir estos estudis a la població", va afirmar.
Per la seua banda, el director de l'IES Almussafes, Francesc Bastidas, va destacar l'estret vincle existent entre les indústries del polígon Juan Carlos I i el centre educatiu, ja que els mòduls oferits per la institució, entre els que destaquen el de control numèric i el de robòtica industrial, responen a les exigències actuals del parc de proveïdors.