elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Amb estes biografies intentem reparar una injustícia històrica"

"Amb estes biografies intentem reparar una injustícia històrica"
    MÉS FOTOS
    "Amb estes biografies intentem reparar una injustícia històrica" - (foto 2)
    "Amb estes biografies intentem reparar una injustícia històrica" - (foto 3)

    Ahir dijous, a les 19.30 hores de la vesprada, es va celebrar en la Biblioteca Municipal d'Almussafes l'acte de presentació pública del llibre "La ignomínia de l'oblit. Els valencians de la Ribera als camps d'extermini nazi", un volum a càrrec del professor Ximo Vidal i el periodista i doctor en Història Carles Senso. L'alcade, Toni González, va ser un dels assistents a la cerimònia, que va comptar amb la presència de Carles Senso per a donar a conéixer les claus d'este extraordinari treball de recuperació de la memòria històrica davant de mig centenar de persones.

    Com a coautor de l'estudi, que rescata el drama i les experiències dels deportats riberencs fins als camps de concentració del Tercer Reich, Carles Senso va ser l'encarregat de donar a conéixer el llibre en una cerimònia on també es trobaven el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, responsable d'un dels pròlegs i professor de Senso, el cronista oficial d'Almussafes, Cecilio Alcaraz, els integrants del Club de Lectura i un gran nombre d'edils de la corporació municipal.

    Durant la seua intervenció, l'escriptor va destacar que al llarg d'esta investigació conjunta els autors han intentat recuperar les microhistòries dels represaliats valencians primer pel règim franquista i després pels nazis. "Hem tractat d'introduir a estes persones en l'imaginari col·lectiu de la societat", va destacar. Així mateix, el doctor en Història va explicar que els deportats eren tots ciutadans demòcrates de la comarca de la Ribera que van lluitar en els anys 30 a favor de la democràcia a Espanya i Europa. "Cada personatge recuperat en este exemplar és un pas més en la consolidació del sistema democràtic actual".
    La investigació que ha portat a Ximo Vidal i Carles Senso a publicar esta obra va començar en 2013 i va partir dels documents i les biografies que els va proporcionar la Creu Roja. Segons va subratllar Senso, els tres objectius principals que persegueixen amb "La ignomínia de l'oblit" han sigut reconéixer les famílies dels deportats, obligades a romandre en silenci durant dècades, a més d'encoratjar noves iniciatives del mateix caràcter i, no menys important, reparar ofenses. "A pesar que este volum es configura massa anys després de la instauració de la democràcia a Espanya, per la qual cosa moltes històries s'han perdut amb el pas del temps, ens alegrem que la publicació òbriga un nou camí en què sorgixen iniciatives orientades a recuperar el nostre passat i la nostra identitat", va declarar.

    Oblidats durant més de quatre dècades, els protagonistes de les biografies que configuren "La ignomínia de l'oblit" van partir cap a l'exili a edats primerenques. "El 80 per cent dels deportats tenien una edat aproximada de 38 anys i molts se'n van anar amb 20", va apuntar. D'altra banda, Senso va abordar la dificultat d'haver configurat este conjunt de relats, perquè el 70% dels valencians represaliats van morir als camps del Tercer Reich i trobar descendents directes resulta quasi impossible. "Molt pocs riberencs van aconseguir eixir amb vida dels camps nazis, encara que no havien comés cap delicte de sang. Tots pertanyien a la classe subalterna i estaven vinculats a la República per necessitat".

    D'altra banda, l'edil de Cultura, Teresa Iborra, que va obrir l'acte per a presentar a Carles Senso i remarcar la rellevància d'esta recopilació de biografies i veus que integren "La ignomínia de l'oblit", va aprofitar la seua intervenció per a mostrar la seua satisfacció davant de la publicació del que considera "una joia històrica". "Tenim en les nostres mans un tresor literari gràcies a la labor de dos professionals de la nostra terra i, a partir de les seues plomes, totes les experiències dels republicans de la Ribera que van patir els horrors de l'holocaust ja formen part de la nostra memòria col·lectiva". Així mateix, la regidora va recordar que un dels represaliats que apareixen en el llibre era ciutadà d'Almussafes, encara que es desconeix si després del seu alliberament, a l'abril del 1945, va tornar a la localitat o va romandre en l'exili.

    "La ignomínia de l'oblit. Els valencians de la Ribera als camps d'extermini nazi" inclou dos pròlegs, un a càrrec d'Albert Girona i un altre escrit pels propis autors, i ha sigut editat per Publicacions de la Universitat de València

    Pujar