El consistori ensenya als alumnes de cinqué i sisé de primària a utilitzar el portal Vikidia
El col·legi públic Pontet d'Almussafes va acollir el passat dilluns, 10 d'abril, dos sessions formatives en què els escolars de cinqué i sisé de primària es van familiaritzar amb la Vikidia, una enciclopèdia lliure en línia que posseïx una temàtica general adaptada a xiquets i jóvens. Des de la regidoria de Joventut de l'ajuntament, i en col·laboració amb el centre educatiu, es va dissenyar esta divertida proposta, impartida per Tamara Rubio, membre del departament de Joventut.
El dilluns pel matí, els alumnes de l'últim cicle de primària del CEIP Pontet d'Almussafes gaudiren d'una activitat molt interessant amb la qual es van endinsar en les possibilitats de la Vikidia, una enciclopèdia electrònica pensada per a xiquets i jóvens que està oberta a la participació de persones de totes les edats.
La iniciativa es va dur a terme en dos sessions, una per a cada curs, de 9 a 12 hores del matí. Impartit per Tamara Rubio, treballadora del departament de Joventut del consistori municipal, el taller va permetre als col·legials conéixer de prop les ferramentes que oferix el portal i les seues principals característiques (a quin tipus d'usuaris es dirigix, en què consistix l'enciclopèdia i quina és la seua finalitat).
Així mateix, uns dels aspectes principals al voltant del qual es va enfocar esta iniciativa va ser el d'ajudar als estudiants a enfrontar-se als textos deixant de banda la por d'equivocar-se. Durant cada sessió, els xiquets van poder aprendre a crear articles nous o editar les entrades ja existents, a més d'entendre la importància que comporten les referències bibliogràfiques tant per a decidir si la informació que troben en Vikidia o Viquipèdia és veraç o si s'adequa a les exigències dels seus propis treballs acadèmics.
La Vikidia és un centre col·laboratiu d'informació en línia que s'ha convertit en un instrument eficaç per a ajudar els jóvens a practicar les seues destreses lingüístiques amb la possibilitat d'editar, corregir o completar textos ja publicats amb soltesa. De fet, el seu vocabulari i els seus continguts s'adeqüen a les necessitats informatives dels usuaris amb edats compreses especialment entre els huit i els tretze anys.
Encara que està disponible en diversos idiomes, la versió en valencià d'este projecte és molt recent i només disposa d'una quantitat reduïda d'entrades. "Per este motiu, ens agradaria que els escolars d'Almussafes aprofiten l'activitat per a començar a crear els seus propis textos i participar de forma activa en la difusió dels seus propis coneixements", conta l'edil de Joventut, Davinia Calatayud.
D'altra banda, estos dies el Centre d'Informació Juvenil de la població, situat en l'edifici de l'Arrossera, també està duent a terme un taller de ràdio amb els escolars del segon cicle de primària de les escoles Almassaf i Pontet. La finalitat del mateix és que els jóvens coneguen el món radiofònic i s'animen a col·laborar amb Almussafes Ràdio en la producció dels seus propis espais.