Almussafes serà completament accessible en els pròxims huit anys
Hui dimecres 21 de setembre, l'alcalde, Toni González, i el regidor d'Urbanisme, Andrés López, han rebut de mans del president de COCEMFE CV (Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana) i els tècnics d'esta entitat d'utilitat pública i de la UPV (Universitat Politècnica de València) el full de ruta que permetrà que durant un termini màxim de huit anys, l'executiu complete el projecte global d'eliminació de les barreres arquitectòniques de tot el nucli urbà, un dels principals projectes en què es troba immers l'actual govern local. Després de mesos de treball i una inversió de 15.000 euros per part de l'Ajuntament d'Almussafes, el Pla d'Accessibilitat Municipal està redactat i preparat per al seu desenrotllament urbanístic. L'anàlisi de les condicions d'accessibilitat de la localitat i la proposta d'actuacions de millora que garantisquen la igualtat d'oportunitats de veïns i visitants, les dos premisses de l'estudi que ha coordinat l'entitat d'utilitat pública.
El president de COCEMFE CV, Javier Segura, junt amb els tècnics encarregats de la redacció del document que dissenya les solucions urbanes d'accessibilitat de tota la població, Eduardo Signes i Javier Martínez, s'han reunit amb la màxima autoritat municipal, l'edil d'Urbanisme i l'arquitecte municipal, Xavier Adam, en una trobada en què s'han perfilat les accions que es duran a terme durant els pròxims anys. “Hui és un dia molt important per al nostre municipi, ja que després de l'esforç dut a terme comptem amb un gran projecte de reforma urbanística del nostre nucli urbà que convertirà a Almussafes en un poble plenament accessible, no sols per a les persones amb mobilitat reduïda, sinó també per a molts altres col·lectius de veïns que s'enfronten al seu dia a dia a obstacles arquitectònics en les vies públiques, com a mares amb bebés o persones majors amb dificultats, entre altres”, ha explicat el primer edil, Toni González”.
L'esmentat estudi, que ja consta en l'Ajuntament, va començar a gestar-se a finals del 2015 després de la realització d'una enquesta de consulta de preferències ciutadanes sobre l'accessibilitat del municipi, en la que van participar els més de 130 veïns i veïnes afectats per diversitat funcional d'Almussafes.
Després d'esta primera fase, el document entregat desenrotlla una avaluació tècnica de les condicions d'accessibilitat actuals del municipi, amb la corresponent detecció de les principals barreres arquitectòniques existents.
A continuació, el pla inclou una sèrie de propostes d'actuació i solucions per a l'eliminació de les esmentades barreres. En este sentit, planteja diferents itineraris que permeten el desplaçament pels principals punts de la població, com els edificis públics o zones verdes, atenent als requisits d'accessibilitat segons la normativa d'aplicació i els fluxos de gent.
L'estudi, que l'equip de govern d'Almussafes vol executar en la seua totalitat en un termini màxim de huit anys aporta, així mateix, una proposta tècnica amb modificació d'amples de vorera, peatonalització de carrers, solucions tipus i la importància de l'accessibilitat en la via pública. Finalment, incorpora annexos referents a paviments i mobiliari accessible.
Després de la firma formal de recepció del document, Javier Segura ha incidit en el fet que “Almussafes serà des de hui un altre municipi de referència per a nosaltres i amb la iniciativa completada ha demostrat la seua gran sensibilitat cap a les persones amb discapacitat, en una clara aposta per facilitar el nostre dia a dia”.
L'executiu local va a treballar, en els pròxims dies, en les propostes que es van a incorporar a la segona fase de desenrotllament del pla integral d'accessibilitat, que s'executarà amb càrrec al pressupost de 2017. “En estos moments estem en ple procés d'articulació dels comptes municipals de l'any que ve, en el que dedicarem més de 200.000 euros a l'execució del citat pla, amb unes actuacions urbanístiques concretes que anunciarem en les pròximes setmanes”, ha explicat González.
Primera fase completada
Encara que el document s'ha presentat hui dimecres, el consistori d'Almussafes va voler avançar la iniciativa i va emprendre a finals de febrer la primera fase del projecte tècnic de millores quant a l'accessibilitat en les vies públiques del municipi. L'actuació urbanística, que va concloure al maig, es va centrar en l'eliminació de les barreres arquitectòniques dels carrers que connecten les diferents dependències públiques de la localitat, concretament l'itinerari de vianants que unix les piscines públiques i el poliesportiu municipal, amb la Llar del Jubilat, el Centre de Salut, el CEIP Almassaf, el Centre Cultural i la Casa Consistorial. El projecte, pressupostat en 54.326 euros, es va finançar amb càrrec al Pla d'Inversions Financerament Sostenibles de la Diputació de València 2015.
Esta primera intervenció va incorporar la construcció de prop d'una vintena de guals de vianants, executats seguint les especificacions de la normativa en matèria d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques, tant pel que fa a mesures i rampes, com al paviment utilitzat en els mateixos. El projecte també va integrar la creació de dos places d'aparcaments accessibles enfront de les Piscines municipals i enfront del Centre de Salut per a facilitar l'accés dels veïns i veïnes amb diversitat funcional.
Així mateix, l'equip de govern ha escomés una altra sèrie d'intervencions urbanístiques durant el present any en els edificis públics, “pel que la inversió que hem realitzat amb càrrec al pressupost de 2016 ha ascendit a més de 200.000 euros”, comenta l'edil d'Urbanisme, Andrés López.