Almussafes oficialitza la seua imatge musical i la incorpora a l'inventari municipal
Enrique Gosp Martínez, el qual va dirigir la banda de la Societat Musical Lira Almussafense durant tres dècades, ha cedit a l'Ajuntament d'Almussafes els drets d'autor de la seua obra derivada de la composició musical "Cant a Almussafes", amb música de l'algemesinenc Joan Moragues, director de la banda municipal en 1935, i lletra de l'almussafeny Enrique Giménez, perquè es reconega com a Himne i imatge musical oficial de la localitat, així com del "Pasdoble Almussafes", composició musical per a concert de què sí que és autor original. L'acte formal de lliurament s'ha celebrat a les 9.30 hores del matí de hui dimecres 21 de març, en el despatx de l'Alcaldia, amb la presència del president de l'executiu, Toni González, i del regidor de Festes i músic en actiu de la banda, Andrés López.
Enrique Gosp va exercir de director de la banda de la Societat Musical Lira Almussafense des de l'1 de gener de l'any 1977 i fins a la seua jubilació el 31 d'agost de l'any 2008. Durant les més de tres dècades de trajectòria musical a Almussafes, Gosp va compondre diferents peces musicals. De fet, el 7 de juliol de 1990 i amb motiu de les Festes Patronals, la banda va estrenar en el parc Central el "Pasdoble Almussafes", una de les composicions per a concert els drets de propietat de la qual intel·lectual s'han cedit este mateix matí a l'ajuntament.
Així mateix, l'exdirector de la "Lira Almussafense" també hi ha tansferit els drets d'autoria de l'obra derivada de l'Himne d'Almussafes, composició a què li va aplicar un arranjament musical l'any 2003 per a possibilitar la seua interpretació per part d'un total de 70 instruments, i que no es troba inscrita en el Registre de Propietat Intel·lectual.
L'Himne d'Almussafes, conegut popularment com "Cant a Almussafes" és una composició musicalizada per Joan Moragues Soldino, natural d'Algemesí i exdirector de la banda "Lira Almussafense" i amb lletra de l'almussafeny Enrique Giménez García, oficial de l'exèrcit i baríton, que es va estrenar per primera vegada el 22 de novembre de l'any 1935 en la Plaça del Mercat de la localitat, coincidint amb la festivitat de Santa Cecília i en la representació de la qual van actuar els alumnes dels col·legis de la població. "Quan es va compondre la versió original d'esta emblemàtica peça, les agrupacions musicals comptaven amb molt pocs músics, uns 20 o 30, i per tant la varietat d'instruments musicals necessaris per a la seua interpretació era molt més limitada", explica Gosp, qui destaca que el seu treball va consistir a adaptar la peça original als nous temps. "Precisament, les Festes Locals d'enguany 2018 s'inauguraran oficialment en la Plaça Major i enfront del monument històric més emblemàtic amb el que comptem, la nostra torre Razef, amb el concert que oferirà la banda de la Societat Musical Lira Almussafense el pròxim 30 de juny, en el que s'interpretarà la versió del nostre himne adaptada per Enrique Gosp, qui serà un dels invitats d'honor a l'acte oficial quan es complix una dècada de la seua jubilació", anuncia Andrés López.
En el pròxim ple ordinari de l'Ajuntament es formalitzarà oficialment l'esmentada cessió de drets, a més d'incorporar ambdós composicions musicals a l'inventari municipal i de consolidar la versió reformada de l'Himne d'Almussafes per a instaurar-la com a imatge musical i símbol que represente al municipi i a tota la seua ciutadania, atés que així esta assumida per l'imaginari cultural de la població. "Des del consistori municipal volem mostrar el nostre agraïment a Enrique Gosp per la donació dels drets d'autor d'estes dos emblemàtiques peces, que suposen un llaç d'unió emocional i de senya d'identitat per als nostres veïns i veïnes, a més de destacar tota la labor professional que va exercir en la nostra banda durant tres dècades en què va aconseguir que la "Lira Almussafense" vencera en diversos certàmens, el més important el celebrat en Camp de Criptana, l'any 1979", declara Toni González.