Almussafes no deté el Centre Integral de Majors i Espai Gran durant l'estat d'alarma
Tots dos programes s'han adaptat per a poder oferir-se a distància, aportant consells relacionats amb les àrees que s’aborden en circumstàncies normals
Els serveis de psicologia, fisioteràpia i nutrició del Centre Integral de Majors (CIM) d'Almussafes i el programa Espai Gran romanen actius durant l'estat d'alarma. L'atenció es presta aquests dies per vies telemàtiques perquè les persones usuàries puguen seguir avant amb els seus tractaments i amb les activitats lúdiques, encara que amb les lògiques limitacions a causa de la impossibilitat d'oferir-se de manera presencial. Els vídeos, els enllaços a continguts digitals, els grups de WhatsApp i les telefonades són algunes de les eines que s'estan utilitzant per a mantindre en funcionament aquests programes. Per a l'edil de Majors, Paqui Oliver, durant el confinament és “important mantindre a les persones usuàries actives a nivell físic i emocional i en eixa tasca és primordial que puguen comptar amb eixes professionals que al llarg de l'any estan junt ells i elles en aquests reptes”, ressalta.
La paralització de tota l'activitat presencial desenvolupada per l'Ajuntament d'Almussafes en els edificis de titularitat pública ha suposat la suspensió temporal de nombrosos programes, encara que alguns continuen en funcionament a distància i per mitjans telemàtics. En el cas dels oferits per la regidoria de Majors, continuaran en marxa el Centre Integral de Majors (CIM) i Espai Gran, tots dos amb les limitacions pròpies d'haver d'atendre les persones usuàries d'aquests serveis a través del telèfon o per internet.
Les professionals encarregades de la gestió d'aquests serveis, que estan en contacte permanent amb les persones inscrites en ells, han reorganitzat les seues respectives programacions per a poder dur-les a terme i proporcionar el suport necessari per a seguir avant amb els seus tractaments, a més de servir d'ajuda en les dificultats que comporta romandre tot el dia a casa i que estan relacionades amb les seues respectives especialitats. En tots els casos també estan col·laborant en la difusió dels recursos implementats per l'Ajuntament d'Almussafes per a facilitar la vida de la ciutadania durant el confinament.
“L'equip que fa possible aquests serveis s'ha implicat al màxim aquests dies per a poder adaptar els continguts de les seues sessions i seguir al costat dels nostres majors, encara que siga en la distància, perquè és un col·lectiu que sempre requereix la nostra atenció, però més si cap en unes circumstàncies tan extraordinàries com les que vivim”, assegura la regidora de Majors, Paqui Oliver. “Cal mantindre'ls actius a nivell físic i emocional i en eixa tasca és primordial que puguen comptar amb eixes professionals que al llarg de l'any estan junt ells i elles en aquests reptes”, ressalta.
Centre Integral de Majors
El Servei de Fisioteràpia del CIM ha proporcionat a les persones usuàries d'aquesta consulta una llista amb consells per a fer tasques domèstiques, recomanacions sobre les postures més idònies per a evitar lesions i tècniques de relaxació per a reduir la tensió física i/o mental que poden produir estrés, ansietat o ira. A més, envia un vídeo a la setmana amb rutines d'exercicis sobre aspectes com la mobilitat, la tonificació, la propiocepció i la importància de caminar per casa almenys 30 minuts al dia per a mantindre's actiu i evitar les conseqüències de les postures sedentàries i l'escassetat de moviment.
Per part seua, el Servei de Psicologia, també integrat en el CIM, ha proporcionat una sèrie d'exercicis i activitats amb la finalitat d'estimular i mantindre les capacitats cognitives de les persones usuàries durant aquests dies de confinament a casa. El material s'envia a través del correu electrònic, Whatsapp i APP i amb ell es busca continuar treballant l'atenció, la memòria i el llenguatge per a mantindre actiu el cervell. S'ha creat un grup de Whatsapp per a plantejar xicotets debats, resoldre dubtes i inquietuds i servir de canal perquè puguen aportar idees, missatges i material complementari. Finalment, se'ls recomanarà una sèrie de vídeos i lectures amb els quals podran aprendre a gestionar les seues emocions i les relacions personals, familiars i socials en aquestes circumstàncies.
Finalment, el Servei de Nutrició continua amb l'habitual seguiment de l'alimentació de les persones usuàries. Per a això, s'ha creat un qüestionari que s'haurà d'emplenar de manera individual per a facilitar aquest acompanyament en les dietes. A més, ha plantejat una activitat diferent per a cada setmana del mes d'abril. La primera consisteix en l'elaboració d'un menú saludable amb les pautes explicades, la segona se centrarà en analitzar l'etiquetatge de diferents productes per a deduir si són o no saludables, la tercera abordarà alguns exercicis del llibre ‘Alimentar la mente’ i en la quarta es proposaran diferents receptes perquè les cuinen.
Espai Gran
El programa Espai Gran, nascut al març de 2017 amb l'objectiu de potenciar les relacions socials i lluitar contra la soledat de les persones majors també ha optat pel telèfon per a continuar oferint companyia i entreteniment. L'ús d’aquest aparell, expliquen les seues coordinadores, els ajuda a estimular i generar un espai de diàleg i contribueix a la distracció i l'entreteniment de les persones usuàries, reforçant la seua ment i mantenint-les ocupades. Tenint en compte les seues edats, es considera que poden proposar-se iniciatives com llegir, preparar receptes casolanes, pintar, escriure, conversar sobre anècdotes i vivències del passat, plantejar endevinalles i jocs per a la memòria o conversar sobre la seua rutina diària i sobre temes positius.