Almussafes ja compta amb el distintiu de "Ciutat de la Ciència i la Innovació"
La Secretaria d'Estat d'i+d+i ha atorgat nou noves distincions 'Ciutat de la Ciència i la Innovació' corresponents a l'edició 2015, entre les que es troba la població d'Almussafes. Després de la comunicació formal a l'Ajuntament el passat mes de juliol, el passat 13 de desembre, el primer edil es va desplaçar fins a Madrid per a arreplegar personalment la distinció oficial que situa a la localitat en la primera línia de la innovació, junt amb altres 61 municipis espanyols de referència. Durant els pròxims tres anys, Almussafes col·laborarà en algun dels tres grups de treball que conformen la Xarxa Innpulso, en línia amb el programa europeu Horitzó 2020 i l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació. El pes de la localitat quant a infraestructura industrial, la promoció d'una avançada organització interna de l'ajuntament i la gran aposta pel Pla Estratègic de a Foment de l'Ocupació 2016-2020 són els tres factors clau que han assegurat l'elecció d'Almussafes com un dels municipis líders en innovació.
La Secretaria General de Ciència d'Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat ha concedit la distinció de "Ciutat de la Ciència i la Innovació" corresponent a l'any 2015 a un total de nou ciutats espanyoles, entre les que es troba Almussafes, emmarcada en la categoria de municipis de fins a 20.000 habitants.
El guardó ha suposat una verdadera injecció d'energia per a l'equip de govern, ja que Almussafes passa a liderar les ciutats espanyoles que recolzen inversions en infraestructures que afavorixen la sostenibilitat econòmica i milloren el patró de creixement basat en el coneixement i la innovació. Tal com es va anunciar en l'acte d'entrega del guardó, tres han sigut els condicionants que han assegurat l'elecció d'Almussafes com a ciutat innovadora: el pes de la localitat quant a infraestructura industrial, la promoció d'una avançada organització interna de l'ajuntament i la gran aposta pel Pla Estratègic de a Foment de l'Ocupació 2016-2020.
Així mateix, la localitat ja és membre integrant de la denominada Xarxa Innpulso, Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, "com a fòrum de trobada de tots els ajuntaments distingits que permet definir i avançar en polítiques locals innovadores", destaca l'alcalde, Toni González. Amb ambdós accions, "pretenem obtindre fons europeus cofinançats que ens permeten apostar per la modernització dels nostres polígons, encara que som conscients de les limitacions a què ens enfrontem pel sostre de gasto i que iniciem un camí ambiciós i fins ara desconegut en l'Ajuntament d'Almussafes", afig. Precisament, en el ple celebrat este mes de gener, el consistori municipal va aprovar els estatuts que regulen la Xarxa Innpulso.
Les altres huit ciutats que han aconseguit la distinció 2015 són Alcalá de Guadaira (Sevilla), Alcázar de San Juan (Ciudad Real), Alfàs de Pi (Alacant), Aranda de Duero (Burgos), Camargo (Cantàbria), Gandia (València), Torrent (València) i Villamayor (Salamanca).
A més, s'ha renovat el distintiu a les ciutats de Puerto Lumbreras (Múrcia), Salinas (Astúries), Adeje (Santa Creu de Tenerife) i a Corunya. Estos municipis van rebre el distintiu 'Ciutat de la Ciència i la Innovació' en la convocatòria 2012 i han demostrat que continuen complint els requisits per a continuar formant part de la xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.
Xarxa Innpulso
L'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació reconeix el paper dels ajuntaments com a agents d'innovació i establix que la Xarxa Innpulso és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació en les ciutats.
Amb estes noves distincions són ja 62 municipis els que configuren la Xarxa Innpulso. Des de 2010 s'agrupa als ajuntaments distingits en la Xarxa, un fòrum de contacte permanent per a compartir recursos i informació i que té per objectiu definir les polítiques locals innovadores i potenciar la cooperació publicoprivada. La distinció s'obté per a un període de tres anys.
Entre els avantatges de pertànyer a esta Xarxa es troben la d'aprofitar els projectes col·laboratius entre municipis, la priorització per a la ubicació d'instal·lacions científiques i tecnològiques, la preferència per a la celebració de congressos, seminaris i altres esdeveniments i la possibilitat d'obtindre un nombre més gran de subvencions que permeten el desenrotllament de projectes innovadors en el municipi.