Almussafes celebra dues conferències per a donar a conéixer la lluita contra la violència de gènere a l'Equador
Es van desenvolupar el passat dimecres 11 de març en l'IES i a la sala de conferències del Centre Cultural
Estaven organitzades pel Fons Valencià per la Solidaritat dins del seu programa ‘Ser dona al Sud’ amb motiu del Dia Internacional de la Dona
Almussafes ha sigut un dels 19 municipis de la Comunitat Valenciana inclosos en el programa ‘Ser dona al Sud’ del Fons Valencià per la Solidaritat, a través del que s'han oferit dues conferències en la localitat. La primera, dirigida a l'alumnat de l'IES Almussafes, es va centrar en debatre qüestions relacionades amb l'enamorament i les relacions tòxiques per a previndre la violència i com s'està duent a terme el canvi cultural en la joventut de les localitats de Rumiñahui i Otavalo, a l'Equador. En la mateixa línia, a la vesprada el Centre Cultural va acollir una xarrada sobre violència masclista en relacions de parella de pobles indígenes que va comptar amb la col·laboració de l'Associació de Mestresses de Casa d'Almussafes. “Moltes vegades ens centrem tant en el que passa al nostre voltant que oblidem que en altres llocs la situació és fins i tot pitjor i és important solidaritzar-nos amb aqueixes societats i compartir experiències per a avançar units i unides en la derrota d'aquesta xacra”, afirma l'edil de Polítiques Socials, Belén Godoy.
La situació de les dones als països del sud va ser tractada el passat dimecres 11 de març a Almussafes gràcies a dues trobades impulsades pel Fons Valencià per la Solidaritat en les quals van intervindre tres persones involucrades en la lluita per la igualtat de gènere a l'Equador. Lilia Rodríguez, presidenta del Centre Equatorià per a la Promoció i Acció de la Dona (CEPAM), José Luis Cevallos, secretari executiu del Consell Cantonal de Protecció de Drets del municipi de Rumiñahui (l'Equador), i Elsa Susana Cahimuel, tècnica de Formulació de Polítiques Públiques del Consell Cantonal de Protecció de Drets del municipi de Otavalo (l'Equador) es van traslladar fins a la localitat per a parlar a la població sobre qüestions relacionades amb aquest tema.
Al matí, l'IES Almussafes va acollir un taller en el qual, sota el títol ‘Enamorament i relacions tòxiques. Prevenció de violència i intercanvi cultural en la joventut de Rumiñahui i Otavalo (l'Equador)’, es van analitzar els comportaments violents en les primeres relacions i la potencialitat de canvi des de les dones i homes joves. “És primordial conscienciar a la joventut sobre la importància d'establir relacions sanes en les quals, per damunt de tot, prevalga la igualtat i la llibertat de les persones que formen part d'elles”, assenyala la regidora de Polítiques d'Igualtat, Belén Godoy.
L'edil va assistir eixa mateixa vesprada a les 17 hores a la xarrada que es va desenvolupar a la sala de conferències del Centre Cultural i que portava per títol ‘Violència masclista en relacions de parella de pobles indígenes en Otavala (l'Equador)’. Oferida per al públic en general i en col·laboració amb l'Associació de Mestresses de Casa d'Almussafes, en ella es va reflexionar sobre com s'expressa la violència contra les dones indígenes, els mecanismes comunitaris de prevenció i les sancions i potencialitats de canvi des de la cultura. “Moltes vegades ens centrem tant en el que passa al nostre voltant que oblidem que en altres llocs la situació és fins i tot pitjor i és important solidaritzar-nos amb eixes societats i compartir experiències per a avançar units i unides en la derrota d'aquesta xacra”, explica Godoy.
Totes dues iniciatives formen part del programa de sensibilització ‘Ser dona al Sud’, amb el qual el Fons Valencià per la Solidaritat dóna a conéixer la realitat de les dones d'aquests països, acostant a la població valenciana testimonis en primera persona de dones que treballen i lluiten pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis. Un total de 19 poblacions de la Comunitat Valenciana, entre ells els tres riberencs d'Almussafes, Benifaió i l'Alcúdia, han comptat amb aquestes activitats en les seues agendes culturals entre l'1 i el 14 de març, coincidint amb les jornades prèvies i posteriors a la commemoració del Dia Internacional de la Dona.
El programa ‘Ser dona al Sud’, en el qual van participar al voltant de 1.000 persones en 2019, és un dels nombrosos projectes que desenvolupa el Fons Valencià per la Solidaritat, que també té en marxa un altre de cooperació internacional amb el qual lluita per la igualtat i contra la violència de gènere en països com l'Equador.