elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alberto Coto, l'heptacampió del món en càlcul mental i rècord Guiness visita Almussafes

Alberto Coto, l'heptacampió del món en càlcul mental i rècord Guiness visita Almussafes

    El matemàtic asturià, Alberto Coto García és, sens dubte, la persona més ràpida del món fent càlculs mentals. Així ho demostren els seus Rècords Guiness, els seus set títols de campió mundial, aconseguits en 2004 i 2010, i les seues tres medalles (dos ors i una plata) en l'Olimpíada de l'Esport Mental, celebrada a Istanbul fa ara una dècada. Precisament, un total de 500 estudiants d'educació secundària i també de Batxillerat de l'IES Almussafes han pogut enriquir-se de la seua rapidesa i mestria mental este mateix matí en el Centre Cultural d'Almussafes, gràcies a la iniciativa convocada des del Departament de Matemàtiques del propi centre educatiu.
    Una pissarra blanca en el centre de l'escenari i les operacions matemàtiques realitzades sobre la mateixa han servit perquè Alberto Coto, que té un quocient intel·lectual 156 en l'escala Stanford-Binet, mostrara el seu gran potencial en càlcul mental, als 500 alumnes presents en les dos demostracions públiques i amb un clar component pedagògic, impartides a Almussafes.

    Agilitat, rapidesa i precisió són termes estretament units a este matemàtic espanyol que, amb tan sols 5 anys, va aprendre a comptar amb la finalitat de véncer els seus germans majors en les partides de cartes. "Per al meu, els números sempre van ser els joguets de la meua infància", ha explicat als estudiants que, hui dimarts 17 d'abril, han disfrutat dels seus coneixements.

    Encara que els seus estudis universitaris es van encaminar, en un primer moment, cap al món de l'Economia, passant per la Facultat d'Empresarials i llicenciant-se en Ciències del Treball, molt prompte este súper comptable va encaminar es va especialitzar en Matemàtiques, convertint-se en un expert en el camp de la Criptologia.

    De fet, l'habilitat d'Alberto Coto per al càlcul part d'una base innata i a mitjan anys 90, va descobrir que la seua extraordinària habilitat anava més enllà del que haguera imaginat. En aquell moment va veure com un concursant de televisió enlluernava fent una multiplicació que ell realitzava en la quarta part de temps. Des d'eixe moment va passar a documentar-se sobre el tema, descobrint que la seua velocitat de càlcul superava a la de calculistes famosos haguts durant els segles XIX i XX.

    Durant els últims anys s'ha dedicat a perfeccionar amb tècniques la seua habilitat, aconseguint tindre un ampli repertori, i passant des de llavors per nombrosos programes de televisió nacionals i internacionals, enlluernant amb demostracions úniques que no passen desapercebudes per a l'espectador i que l'han convertit en una presència mediàtica sense parangó.

    De fet, la seua carrera com a calculista va començar en 1998, després d'aconseguir el primer premi en el programa de televisió espanyola ¿Qué apostamos?. Tan sols un any després, es va alçar amb el primer rècord Guinness, desenrotllant una meteòrica carrera que li ha portat a participar en platós de televisió de tot el món, així com a impartir conferències en els més selectes col·legis, universitats i també per al món empresarial.

    Rècords aconseguits

    Es va proclamar doble campió del món de càlcul en el Festival celebrat en Annaberg-Buchholz (Alemanya), a l'octubre de 2004.

    Ha arribat a establir Rècords Guinness fins en 14 ocasions en sumes, multiplicacions, arrels quadrades i dates de calendari, convertint-se en el calculista mental que més triomfs ha conquistat: 9 (set mundials i dos olímpics), així com altres dos medalles de plata i tres de bronze en estos tornejos internacionals.

    Pujar