elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Projecte Emys localitza 18 Emys orbicularis i 9 Mauremys leprosa a l’extrem nord de la Marjal d’Almenara

El Projecte Emys localitza 18 Emys orbicularis i 9 Mauremys leprosa a l’extrem nord de la Marjal d’Almenara
    MÉS FOTOS
    El Projecte Emys localitza 18 Emys orbicularis i 9 Mauremys leprosa a l’extrem nord de la Marjal d’Almenara - (foto 2)
    El Projecte Emys localitza 18 Emys orbicularis i 9 Mauremys leprosa a l’extrem nord de la Marjal d’Almenara - (foto 3)

    Del 31 de maig al 10 de juny, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a la Marjal d'Almenara, concretament al seu extrem més al nord e​n​ Moncofa (la Plana Baixa, Castelló) p​​er continuar estudiant l’evolució de les tortugues autòctones que viuen en este meravellós raconet de l’aiguamol​l​. En esta edició, gràcies a les 14 voluntàries que han participat s’han pogut censar 18 tortugues d’estany (Emys orbicularis) i 9 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Malauradament, també s’han retirat del medi natural 2 tortugues de florida (Trachemys scripta).

    Des del 2011 el Projecte Emys viatja a la Marjal d’Almenara per estudiar, de la mà dels voluntaris sèniors d’Acció Ecologista-Agró, les poblacions de tortugues autòctones. Per segon any consecutiu en Moncofa, l’extrem més al nord d’este aiguamoll Ramsar, del 31 de maig al 10 de juny, s’han convocat quatre sessions de voluntariat obertes al públic en general​.

    El divendres 31 de maig va arrancar la primera jornada de voluntariat amb la instal·lació d​’un parell de trampes flotants que van ser revisades posteriorment el dimarts 4, divendres 7 i dilluns 10 de juny. En total, gràcies a l’ajuda de les 14 voluntàries que han participat, de les quals 3 eren alumnes en pràctiques de l’IES Alto Palancia de Sogorb i una del grau de Sociologia de la Universitat de València​, s’han localitzat 27 tortugues autòctones: 18 tortugues d’estany (Emys orbicularis) i 9 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). També una llisa (Mugil cephalus) i dues anguiles (Anguilla anguilla), alliberades immediatament al medi natural.

    Els resultats obtinguts segons AE-Agró apunten a l’estabilitat de la població d’E. orbicularis, catalogada en perill d’extinció, en esta zona nord de la Marjal d’Almenara. De fet, de les Emys orbicularis, 4 eren juvenils i del total de tortugues censades el 2024, 14 no estaven marcats; és a dir, són noves captures.

    No obstant això, malauradament​​ també​ s’han localitzat i retirat del medi dues tortugues de florida (T. scripta), traslladades correctament al Centre de Recuperació de Faun​a Silvestre La Granja del Saler (Generalitat Valenciana).

    Destacar a més a mé​s, que des del 23 d’abril, esta iniciativa de ciència ciutadana s’està duent a terme setmanalment en altres zones de la Marjal d’Almenara, concretament als Estanys. Centrant, en este cas, els voluntaris sèniors​ d’Agró els seus esforços en el control d’espècies exòtiques invasores.​

    Des d’Acció Ecologist​a-​Agró agraeixen la col·laboració de totes i tots els voluntaris que han participat en el Projecte Emys 2024 en Moncofa. També el compromís de totes les persones que, durant la primavera, han fet possible esta iniciativa de ciència ciutadana al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), al riu Magre al seu pas pel Marquesat, al Barranc de l’Horteta de Torrent, al barranc del Carraixet, a la Marjal de Rafalell i Vistabella i al Barranc de Barxeta en Carcaixent.

    Finalment, recorden que el voluntariat encara no ha acabat, roman actiu als Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, als Estanys d’Almenara, a Begís, i al riu Canyoles al seu pas per Xàtiv​a i conviden a totes les amants de la natura a sumar-se al Projecte Emys. Per a rebre més informació, l’adreça de contacte és projecteemys@gmail.com. Entra en acció i posa el teu granet d’arena en la conservació de les tortugues!!!

    Pujar