elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polèmica per la restauració d'un dels monuments més emblemàtics de La Plana

Polèmica per la restauració d'un dels monuments més emblemàtics de La Plana
  • Els arqueòlegs expliquen que ara es podrà gaudir de l'edifici tal com era fa mil anys

Un dels monuments més emblemàtics de La Plana castellonenca acaba de ser restaurat per a acabar amb l'estat ruïnós en el qual es trobava.

Es tracta la torre guaita de Bivalcadim d'Almenara, coneguda popularment com a L’Agüelet. Una antiga fortificació segle XI que és tota una ensenya de la zona i que, sobre una muntanya, és visible a quilòmetres de distància sobre la mar de tarongers.

L'Ajuntament d'Almenara ha culminat recentment les obres de restauració d'este monument, que es trobava en molt mal estat, perquè puga a més visitar-se, però el resultat de les obres no ha agradat a alguns veïns.

Així ho ha assenyalat el Partit Popular, que explica en un comunicat que “s'ha deslligat una intensa polèmica entre els veïns que critiquen el resultat de la intervenció”, per la qual cosa han reclamat saber “quin ha sigut el procediment” per a esta restauració.

I és que la torre ha recuperat la seua fesomia original, reconstruint la part superior amb els seus merlets caiguts en el segle XX, un afegit que destaca pel seu color blanquinós diferent del de les desgastades pedres vermelloses de la resta de l'edifici, alguna cosa que no ha agradat a alguns veïns, acostumats a la imatge que sempre havien tingut d'esta atrotinada torre.

Així era la torre fa 1.000 anys

Davant el debat generat en xarxes socials, on també molts veïns s'han mostrat a favor de poder veure la torre renovada, des d'Arqueocas, l'equip d'arqueòlegs que ha treballat en les obres, expliquen que “encara que a simple vista flama un poc l'atenció, la part superior mostra l'aspecte que va tindre la torre en la seua construcció original” tant en la seua forma com en els materials.

“Per dir-ho d'alguna manera, tota la torre hauria d'estar així”, indiquen els arqueòlegs, que assenyalen que si este nou afegit superior es va desgastant durant els segles i perd la seua capa externa de calç “s'acabaria veient igual que la part de baix”.

“S'ha pretés ser el més fidels possibles al monument”, destaquen els experts, que recorden que així és com es veia esta torre quan es va alçar en l'època islàmica, fa ja 1.000 anys. “Després està el tema dels gustos, i cadascun té el seu. I tots són respectables. Potser sí que els agrada a les generacions futures, que també tindran dret a gaudir del patrimoni”, contesten.

Així, els arqueòlegs es defenen afirmant que en restauració s'aconsella “emprar les tècniques i materials que s'utilitzaven originàriament, ja que són els més respectuosos amb el monument”, com s'ha fet a Almenara.

Després de la intervenció, l’Agüelet serà visitable per al públic, amb visites controlades, podent-se recórrer de mode semblant a com es feia durant època renaixentista a través d'escales de mà per a accedir des de l'exterior a primera planta i des d'esta al seu torn accedir mitjançant altres escales a l'aljub de la planta baixa i a la coberta, zona on els visitants podran gaudir de l'experiència de visualitzar tot el paisatge a través dels merlets del ‘nou’ parapet defensiu.

En este sentit, l'Ajuntament ja ha sol·licitat una subvenció per a poder continuar amb les tasques de restauració i consolidació d'altres enclavaments com la Torre de l’Agüeleta, així com de la resta del Castell.

Esfondrant-se des de feia segles

Cal recordar que la torre també ha hagut de ser consolidada per a evitar la seua solsida amb el pas del temps. I és que els seus problemes van començar en l'època renaixentista quan una reforma va generar un problema d'estabilitat en els murs, la qual cosa va produir fissures i clivelles amb el pas dels alis fins a arribar al segle XXI, quan s'ha intentat frenar la seua destrucció.

La falta de manteniment i el vandalisme van portar a la torre a un estat crític, especialment en el mur este, on es va fer un forat per a entrar en la part baixa, la qual cosa va debilitar encara més esta zona, trencant-se la volta de planta primera i sorgint noves clivelles.

A principis de segle XX, a més, el parapet defensiu superior va col·lapsar en una solsida que va deteriorar molt l'edifici. És este parapet el que ara s'ha reconstruït i que tanta polèmica ha generat entre el veïnat, amb partidaris i detractors.

Pujar