La 'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana' arriba a Almenara en clau feminista
El Museu el Molí d'Arròs d'Almenara inaugura aquesta vesprada la mostra 'Mirades irreverents: feminismes, sororitat i testimoniatges' amb obres dels primers moments de la 'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat Valenciana'.
L'exposició, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, reuneix les obres de Teresa Cebrián, Maribel Domènech, Teresa Lanceta, Paloma Navares, Mery Sales i Anna Talens.
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha posat en marxa una sèrie de cicles expositius compostos per algunes de les obres que formen part de la col·lecció i que estan visitant diverses poblacions de Castelló, València i Alacant.
En aquesta primera exposició a Almenara i amb motiu de la celebració del Dia de la Dona, es presenten sis obres realitzades per artistes valencianes, amb uns plantejaments formals i teòrics diversos que no eviten, sinó més aviat al contrari, que la seua obra es desplegue i integre un rerefons feminista, per a evidenciar així un discurs crític en què les desigualtats socials i la contínua reactualització de la identitat de gènere es tornen protagonistes.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha insistit "en la importància de posar en valor el treball de les dones en l'àmbit de la cultura, com en tots els àmbits de la nostra societat, visibilitzant el treball de les creadores actuals i revisant la tasca de les seues antecessores en la història de l'art. El nostre objectiu amb aquest i altres projectes, és completar el relat de la nostra història des d'una perspectiva més igualitària i justa".
La reivindicació de nous models de feminitat comença amb la reflexió entorn de la noció intrínseca de la dona com a subjecte, però irremeiablement adopta un caire social, exemple de com la subjectivitat es construeix a partir de la cultura, i de com l'àmbit polític envolta sense remei l'àmbit més íntim.
Al llarg de l'exposició, conviuen, de manera integradora, la noció personalista de la condició femenina, amb la demanda de drets i responsabilitats en la recerca de nous models socials inclusius.
Juan Antonio Herrero Íñiguez, comissari d'aquesta exposició, ha assenyalat que "la contraposició entre modernitat i tradició és un dels nexes entorn dels quals gira aquesta selecció d'obres. El treball femení, llegat en el passat a l'àmbit domèstic, permet a les artistes reivindicar i exalçar la posició de la dona des de la tradició, per a acostar-la així a plantejaments innovadors, que exemplifiquen la multiplicitat de models construïbles entorn de la feminitat".
El fil i el teixit, reformulats ara com a apropiació simbòlica, creen noves disjuntives entorn de conceptes com el de llar, treball domèstic, la unió i la força col·lectives, i fins i tot la perdurabilitat substancial dels materials.
Es presenta així un primer cicle de sis obres que afronten, de manera personalista, temàtiques, suports i formes heterogènies amb què colpejar les estructures sexistes en l'àmbit artístic i, al seu torn, reformular de manera lliure les condicions d'una feminitat en continu canvi.
Pérez Pont ha recordat que "aquesta naixent col·lecció d'art de la Generalitat Valenciana constitueix una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania, alhora que es genera un patrimoni que permetrà deixar un llegat i una narració historicoartística de la creació actual per al futur".
Dia de la Dona
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana se suma al Dia de la Dona amb diverses propostes amb què es pretén fer partícip la ciutadania d'aquesta celebració des de l'àmbit de la cultura.
L'entitat museística ha organitzat tres exposicions, a València i Sagunt, a més de la d'Almenara, i una trobada de cine dimarts que ve al Centre del Carme de València.
En aquest sentit, es reivindica la tasca de les dones artistes que en el passat van saber obrir aquella bretxa en un terreny reservat per a l'home, com Mónica Buch, que hui en dia, als 83 anys, continua en actiu i la trajectòria de la qual s'homenatja en una exposició que s'exhibeix aquests dies a la Casa de la Cultura de Sagunt.
A aquesta se suma la mostra 'Mirades irreverents: feminismes, sororitat i testimoniatges', que es pot veure a Almenara, com a mostra del treball de les creadores actuals, totes aquestes noms rellevants dins del desenvolupament de l'art contemporani actual.
Al mateix temps, el Centre del Carme va obrir dimecres passat 'On germinen els silencis', una mostra sobre la recuperació de la memòria històrica des d'una perspectiva de gènere, amb obra de Marie-Pierre Guiennot, Alejandro Mañas, Pepe Beas, Art al Quadrat, José Miguel Abril, Remedios Clérigues i Joan Tosca Cuquerella.
A més, dimarts que ve, 12 de març, el Centre del Carme Cultura Contemporània ofereix la trobada 'Les dones animen el món', una sessió amb professionals del cinema d'animació. S'hi projectaran obres de Rocío Álvares, Florence Henrad, Isabel Herguera, María Lorenzo, Marie Paccou i Joanna Quinn; totes aquestes, professionals del cinema d'animació de prestigi internacional reconegut que han rebut una gran quantitat de premis internacionals, a més d'haver estat nominades a premis com els BAFTA, els Óscars o els Goya.