elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara

Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara
  • La intenció és localitzar la zona on es van realitzar les primeres investigacions en 1974 per a dur a terme, més endavant, les actuacions pertinents

MÉS FOTOS
Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara - (foto 2)
Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara - (foto 3)
Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara - (foto 4)
Busquen la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys en Els Estanys d'Almenara - (foto 5)

Al llarg d'aquesta setmana en els Estanys d'Almenara s'està portant a terme una campanya de prospeccions subaquàtiques des de la Universitat de València, la Universitat Autònoma de Barcelona i el CSIC-Institució Milà i Fontanals de Barcelona per a localitzar a l'Estany Gran la ubicació de restes arqueològiques de fa 8.000 anys (època prehistòrica) així com d'altres etapes com la romana o la medieval, basant-se en els treballs que es van realitzar fa 50 anys, en 1974. Aquestes prospeccions subaquàtiques i sondejos exploratoris compten amb les autoritzacions i permisos necessaris de la Conselleria de Medi Ambient.

La finalitat de les prospeccions subaquàtiques que s'estan realitzant és localitzar on es van executar les actuacions de 1974 per a reprendre-les sabent que de la presència d'aquestes restes, tal com ha explicat una de les coordinadores del projecte, Oreto García Puchol. L'objectiu és “localitzar la ubicació d'aquestes restes de l'època prehistòrica, de fa uns 8.000 anys que ens permeten entre altres qüestions extraure informació sobre l'hàbitat, la cultura, l'economia, l'entorn i el mode de vida d'aquells últims caça-recol·lectors abans de l'arribada de l'agricultura i la ramaderia”. Oreto García Puchol considera “importants les restes que es puguen trobar sota l'aigua, que poden estar millor conservats i fins i tot extraure matèria orgànica”.

Una vegada fetes aquestes tasques, s'obriria el camí en un futur a noves prospeccions per a poder actuar i recuperar part d'aquestes restes arqueològiques que s'estan buscant actualment.

L'alcaldessa d'Almenara, Estíbaliz Pérez, ha destacat la “importància de conéixer el nostre passat, de saber dels orígens d'Almenara, així com de documentar com es vivia en aquelles èpoques” pel que “col·laborem i afavorim estudis com els que s'estan portant a terme en els Estanys”. L'alcaldessa ha agraït la implicació de l'equip de la Universitat de València i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La investigació està impulsada des del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, amb la participació del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i el CSIC-Institució Milà i Fontanals de Barcelona. També col·laboren bussejadors de la Universitat d'Alacant. La investigació, que compta amb l'autorització de la Conselleria de Medi Ambient, està coordinada per Oreto García Puchol, Agustín Díez Castillo, Antoni Palomo i Carlos de Juan.

Pujar