elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trobade noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló

Trobade noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló

    L'Ajuntament d'Almassora ha reprès l'activitat arqueològica en el jaciment del Torrelló del Boverot, després de 16 anys sense realitzar excavacions. Aquest projecte té com a objectiu aprofundir en la base de la muralla que envolta l'antic poblat per a determinar exactament la data de construcció. Encara que actualment els experts estimen que va ser erigida durant el segle III a. de C., no existeixen dades que permeten fitar aquesta informació.

    Durant la primera jornada de treball, els responsables de l'excavació han trobat restes de ceràmiques d'entre el segle III i II a. de C., pertanyents a objectes quotidians com a plats o atuells, alguns d'ells amb gravats. També ha reunit diversos fragments d'ossos d'animals que formaven part del bestiar i d'aus per al consum domèstic dels habitants de l'assentament. 

    L'alcaldessa, Merche Galí, i la primera tinent d'alcaldessa, Susanna Nicolau, han visitat al costat de l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, han visitat el jaciment. “Aquesta intervenció permetrà aprofundir en els estrats més baixos de la muralla i crear una línia cronològica d'esdeveniments que van afectar al poblat sobre la base de la informació continguda en cada capa”, ha explicat el tècnic.

    Per la seua banda, la regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, ha avançat que “els arqueòlegs preveuen que, en aquest tram del mur o en uns altres que estudiarem pròximament, apareguen elements com a columnes o torres que enriquisquen les dades que tenim en relació a la història de l'assentament, un dels més importants del Comunitat Valenciana i un autèntic actiu turístic per a Almassora”. L'edil també ha confirmat que les restes de pedres de la muralla caigudes durant els successius esfondraments seran conservades per a “plantejar una reconstrucció de la muralla o restituir aquells trams més danyats”, una actuació que el consistori deixaria per a més endavant.

    De moment, aquesta excavació compta amb un pressupost de 15.000 euros, que se sumen els prop de 8.000 euros que l'executiu local va destinar en 2016 a consolidar les restes del jaciment. Els treballs, que es perllongaran fins a finals de novembre, suposaran l'excavació d'una zanaja de quasi tres metres de profunditat, la qual recorrerà 10 metres en paral·lel a la paret i tindrà quatre metres d'ample.

    Cal recordar que l'última excavació realitzada en el Torrelló del Boverot va tenir lloc l'any 2001. Posteriorment, el Consell va pagar una consolidació de part dels murs de l'assentament, que es va dur a terme l'any 2012. Davant el risc de despreniments, va ser l'Ajuntament d'Almassora el que va assumir la conservació de les restes el passat any.

    Pujar