El tresor paisatgístic que amaga aquest punt del litoral de Castelló, premiat com a Sender Blau
Aquesta senda aconsegueix la seua 'bandera blava' per la seua rica flora i fauna
L'alcaldessa d'Almassora, Maria Tormo, al costat de la regidora de Turisme, Silvana Rovira, han arreplegat el guardó Bandera Sender Blau per al recorregut de la desembocadura del riu Millars que ha entregat este dimecres l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). En un acte celebrat en l'Institut de Turisme de la Regió de Múrcia, este bell enclavament almassorí que recorre 9,5 quilòmetres ha revalidat esta distinció que enguany lluiran 154 senderes blaves a Espanya, la qual cosa suposa més de 1.000 quilòmetres. El lliurament ha estat presidit pel president d'ADEAC, José Palacios, i la consellera de Turisme de la Regió de Múrcia, Carmen Conesa.
“La bandera blava ens ajuda a potenciar i visibilitzar la Senda Verda del Millars, un tresor paisatgístic que tenim a Almassora, per la qual cosa convidem a visitar-lo a tots aquells que vulguen descobrir un entorn únic que tanca una rica flora i fauna, així com destacats elements propis de l'anomenada arquitectura de l'aigua”, ha assenyalat l'alcaldessa. “Fer este recorregut, amb la família o els amics, és una experiència a l'abast de tots que val la pena gaudir”, ha indicat Tormo.
Es tracta d'un itinerari que va, des de l'ermita de Santa Quitèria fins a la Gola *Nord, en la desembocadura, un paratge que, en estos moments, a causa de les intenses pluges caigudes en les últimes setmanes, ofereix belles imatges. L'itinerari consta de dos trams; el primer entre la mar i el poble de 5,9 quilòmetres de distància i el segon entre el poble i el paratge de Santa Quitèria, de dos quilòmetres. Els dos trams estan enllaçats mitjançant un recorregut periurbà d'1,6 quilòmetres senyalitzats a este efecte. Per tant, la distància total és de 9,5 km.
Educació ambiental
Així mateix, l'alcaldessa ha destacat les accions que s'estan duent a terme per a promoure el gaudi sostenible i l'educació ambiental relacionada amb este enclavament, a través de l'Aula Natura, que impulsa tallers, excursions i altres iniciatives en els centres educatius durant el curs escolar.
Per part seua, la regidora de Turisme ha recordat que per a aconseguir este guardó es requereix la correcta conservació d'este recorregut paisatgístic, tant pel que fa a la vegetació en els màrgens del riu com de senyalística i infraestructures. “Continuarem treballant en l'adequació i visibilitat d'este entorn que ens permet oferir als nostres veïns i visitants un atractiu turístic de gran interés”, ha subratllat Rovira.
Actuacions de millora
L'Ajuntament d'Almassora gestiona la desembocadura del Millars mitjançant la seua participació en el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, espai natural que comprén també part dels municipis de Borriana i Vila-real, per la qual cosa la majoria de les obres de millora ambiental o regeneració natural dels hàbitats de la sendera són realitzades pel personal de manteniment del Consorci.
Entre les seues actuacions d'enguany destaquen:
1. Projecte LIFE AWOM aprovat, en el qual el Consorci participa com a soci.
2. Campanya de seguiment, vigilància i control del visó americà, que suposa una amenaça per als ecosistemes fluvials protegits, fins a aconseguir la seua desaparició.
3. Campanya de control i seguiment de tortugues autòctones i al·lòctones en el tram sota del paisatge fluvial i la retirada de l'espècie exòtica invasora com és la tortuga de Florida.
4. Retirada de canyes per a l'adequació dels camins i rutes.
5. Seguiment i vigilància de la cria de correu (espècie vulnerable) a la platja de la desembocadura del Millars.
En este itinerari es poden apreciar elements del patrimoni hidrològic relacionats amb el riu, com les boqueres o les reballadores, així com els reductes de bosc de ribera que encara persisteixen i la fauna associada, incloent-hi l'avifauna i, en els últims anys, la notable presència de llúdries, gràcies a la millora de la qualitat de l'aigua del riu i la disponibilitat d'aliment.
A més, al final de la sendera, en la zona costanera, es troben àrees de protecció dunar que exerceixen un paper vital en la reproducció d'aus marines.