La residència de la tercera edat d'Almassora realitzarà teràpies amb gossos
Els usuaris de la residència de la tercera edat d'Almassora tindran, des de finals d'octubre, dos nous amics que els visitaran setmanalment. Es tracta del golden retriewer i del creuament de norfolk i terrier amb els quals duran a terme el programa d'intervenció assistida que el centre ha planejat per a aquesta temporada i que estarà adaptat a l'estat físic dels residents. Els animals han sigut ensinistrats per a interaccionar amb persones dependents i amb mobilitat reduïda i porten anys realitzant aquestes teràpies al costat dels seus monitors.
Els objectius de la teràpia són treballar els àmbits socials i afectius, a través d'exercicis en grup i amb la introducció de nous estímuls, així com les àrees cognitiva i psicomotriu dels participants amb exercicis d'equilibri, coordinació i atenció. A l'inici de la teràpia, els professionals encarregats de realitzar-la valoraran les necessitats de cada usuari per a adaptar els exercicis a les seues necessitats i limitacions.
La regidora de Benestar Social, Diana Belliure, ha destacat el valor socialitzador d'aquesta activitat patrocinada per l'Ajuntament d'Almassora per als residents. “Per a les persones majors és fonamental mantenir les relacions socials i fins i tot crear nous vincles personals, alguna cosa que aconseguirem gràcies a aquesta activitat”. Belliure ha destacat l'immens treball que els professionals del centre realitzen perquè els ancians convisquen i compartisquen experiències amb persones de totes les edats. “Programes com el del 'Carnet TVI' o el de 'Arrels', que vam engegar l'any passat perquè els interns pogueren visitar els seus llocs de naixement, ens donen una idea de la importància que s'atorga la residència d'Almassora a mantenir activa la faceta social dels majors”.
Des del propi centre afirmen que ja han tingut experiències puntuals en les quals els usuaris tenien contacte amb animals i el resultat ha sigut molt positiu. Els responsables de la residència de la tercera edat han confirmat que el personal del centre acompanyarà als majors durant les sessions i que realitzaran un seguiment de l'evolució de cadascun dels participants.
Els assistents a aquesta activitat hauran de guiar als cans a través d'un circuit d'obstacles, una pràctica que es coneix com 'paragility' i que ha sigut utilitzada en nombroses ocasions amb persones afectades d'Alzheimer, síndrome de Down o dany cerebral sobrevingut. Els grups estaran formats per un màxim de 12 membres i les sessions tindran un durada d'una hora i cambra aproximadament.