Els premis literaris Vila d’Almassora obrin l'edició 2018
L'Ajuntmant ha obert la trezena edició dels Premis Vila d'Almassora amb l'objectiu de "promoure la creació i la recerca en la nostra llengua i recolzar als autors i les autores que la utilitzen en els seus treballs", com ha apuntat la regidora de Normalització Lingüística, Diana Belliure, en la presentació del certamen literari.
Igual que en edicions anteriors, el concurs compta amb tres categories per a obres de poesia, narrativa i assaig i recerca local i comarcal, les qual els seus autors i autores hauran de presentar abans del 14 de setembre. Un jurat format per persones expertes en lingüística, història i literatura, presidit per Belliure, avaluarà els treballs i triarà un títol de cada especialitat com a guanyador.
La regidora ha destacat la quantia dels premis, que ascendeix a 2.250 euros per a les composicions de poesia i narrativa i a 2.500 euros per a les recerques històriques. Però per a la responsable de Normalització Lingüística a Almassora "la major recompensa que reben les autores i els autors és la de poder veure les seues obres publicades, una de les metes més importants per als i les persones que es dediquen a escriure".
"La recuperació d'aquests premis, que van ser suprimits per l'anterior govern en 2011, va ser un dels primers passos que vam donar per a incentivar la producció literària i científica a les nostres comarques", ha recordat Belliure. L'edil també ha animat "al fet que les dones facen el pas i presenten les seues obres a aquests premis, ja que la majoria d'originals que rebem estan escrits per homes i estem segurs que els treballs fets per elles tenen la qualitat necessària per a portar-se algun dels premis".
Així doncs, "la tramitació els expedients és bàsicament digital per a facilitar la remissió al jurat i reduir la despesa de paper", tal com ha confirmat el tècnic al capdavant del servei de Dinamització Lingüística d'Almassora, Cèsar Mateu. Cada autor o autora podrà presentar un màxim de dues obres, que hauran de ser originals i inèdites i estar escrites en valencià.
Quant a les necessitats específiques de cada categoria, les obres candidates al Premi Antoni Matutano de Poesia hauran de comptar amb entre 400 i 700 versos i amb entre 25 i 50 poemes per a conformar un volum complet de poesia. Les creacions que opten al Premi Vila d'Almassora de Narrativa tindran entre 168.000 i 294.000 caràcters, un còmput en el qual estan inclosos els espais en blanc. En ambdues categories queda exclòs l'ús d'imatges o il·lustracions.
Pel que fa al Premi Miquel Egual d'Assaig i Investigació Local i Comarcal, els treballs han de tenir com a tema central la història, la realitat social, lingüística, econòmica i/o geogràfica d'Almassora o de les comarques veïnes, però sempre amb la inclusió del municipi en l'anàlisi. El màxim de caràcters torna a ser de 294.000 i en aquest cas serà obligatori presentar bibliografia.