Merche Galí: “Este govern és un projecte de canvi sense fisures”
elperiodic.com entrevista a la socialista Merche Galí, la qual ha rellevat recentment la seua sòcia de govern, la fins ara alcaldessa de la localitat, Susanna Nicolau, de Compromís
Es complixen dos setmanes des que Merche Galí ha sigut investida alcaldessa d'Almassora. Un càrrec en què relleva a la fins ara alcaldessa de la localitat, Susanna Nicolau de Compromís després del pacte de govern firmat entre ambdós socis de govern. Elperiodic.com ha volgut entrevistar a Merche Galí per a fer balanç i conéixer el full de ruta d'esta nova etapa de govern que Galí afronta amb "il·lusió i responsabilitat".
Acava de prendre possessió del càrrec i encara és prompte per a fer balanç. Com afronta esta responsabilitat?
Com això, com una vertadera responsabilitat. Com vaig dir durant el ple d'investidura del passat dia 17, tractaré de governar amb prudència, humiltat i justícia; amb la fermesa que va implícita dins del càrrec i que obliga a prendre decissions no sempre desitjades, però amb la voluntat d'escoltar i negociar on i amb qui siga. Encete l'etapa més il·lusionant de la meua carrera professional i alhora la més ambiciosa.
És complicat governar en coal·lició? Ha sigut un canvi d'alcaldia calmat?
No és complicat, és un exercici de democràcia, què al cap i a la fi és allò que ens va demanar la ciutadania. El temps de les majories absolutes ha acabat. Ara les decissions les prenen els integrants de dos grups diferents, Partit Socialista i Compromís, amb un únic interés: millorar Almassora. En eixe camí, el dia a dia ens porta a posar en comú idees i a debatre qualsevol decissió que es prenga dins l'equip de govern. El consens, de vegades, porta més temps d'aconseguir però és garantia d'acord. El canvi de regidories i de la pròpia Alcaldia ha sigut un exemple de normalitat institucional atenent al pacte de govern signat al juny de 2015.
Com creu que han sigut estos dos anys de gestió de la seua socia de govern, Susanna Nicolau?
La veritat que ha sigut un temps molt profitós i novedós, ja que el canvi amb les últimes legislatures és molt notable. Els dos partits en general i nosaltres dos en particular hem treballat colze amb colze i hem pres moltíssimes decisions juntes. Susanna ha governat de la mateixa forma que és ella, humil i propera.
Quins són els reptes o la fulla de ruta dels pròxims dos anys?
El primer, continuar en la mateixa línia d'actuació i de treball. Per damunt de tot formem un govern de quatre anys, un projecte sense fisures en el canvi. Quant a les prioritats, en primer lloc es troben les obres del col·legi Regina Violant, a més de l'engegada del Pla de Mobilitat Urbana i el Pla Especial de la Vila. Per últim, la concessió dels fons EDUSI ha sigut una noticia esplèndida, tots els departaments del nostre Ajuntament ja treballen molt coordinats per a canalitzar estos cinc milions d'euros de la Unió Europea, que es veuran complementats per una quantitat idèntica per part municipal, i traure el màxim profit possible.
Parlant de les obres del Regina, com està el procés?
La setmana pasada em vaig reunir a València amb el sotsdirector d'Infraestructures Educatives, Jesús Garcia, per a conéixer l'estat de l'obra i les últimes novetats en allò que afecta al desbloqueig dels treballs. Tant la regidora d'Educació, María José Tormo, com jo mateixa, vam traslladar la preocupació de tota la comunitat educativa pel compliment dels terminis d'execució. Garcia ens va assegurar que la Conselleria i l'empresa arribaran a un acord abans que acabe el mes, de manera que esperem que la construcció avançe de forma immediata. L'alumnat del Regina Violant porta 11 anys estudiant en barracons, des de 2006. Fins que vam arribar a l'equip de govern al 2015 no es van adjudicar els treballs ni van començar les obres. Cap govern anterior del PP ho va aconseguir tot i que els xiquets ja portaven 9 anys en prefabricades quan van deixar l'alcaldia. Per això estic convençuda que aquest procés culminarà de forma positiva i, per fi, es complirà un fet de justícia: la mudança a l'edifici definitiu.
Quines són les necessitats dels veïns d'Almassora?
Està clar que cada veí té les seues pròpies necessitats i cadascú analitzarà la nostra gestió amb una valoració diferent. Nosaltres intentem que els veïns tinguen el major pes possible en les decisions que formen part de la nostra gestió. Per això hem sigut el primer equip de govern a Almassora que consulta els veïns i que obri els pressupostos participatius, a més d'aumentar-los considerablement entre 2016 i 2017. Per exemple, l'últim any van votar l'ampliació de l'Escola Taller i la renovació de voreres, projectes que s'han tingut en compte. L'accesibilitat i la neteja són alguns dels aspectes de la vida diària que més afecten al conjunt de la població, per això ara traem a licitació el contracte de neteja viària que pal·liarà eixa retallada del 22% en el servei que va aplicar l'equip de govern del PP.
Quines messures ha pres el govern municipal per tractar de millorar la vida dels veïns?
La veritat que en dos anys hem pres prou decisions que han canviat la fisonomia d'Almassora. Per exemple, hem canviat la direcció de tràfic en algunes zones del districte marítim, hem reduït els obstacles per millorar l'accessibilitat, els equips esportius d'Almassora han vist millorades les seues subvencions, hem implantat a l'institut Àlvaro Falomir un aulari de l'Escola Oficial d'Idiomes amb distints cursos, hem apostat per unes festes més participatives i gratuïtes al 100%... També tenim en procés la implantació del carril bici i la de noves tecnologies per facilitar la gestió als veïns i que no tinguen que acudir a Castelló a fer tantes gestions. Per últim, m'agradaria destacar les millores que hem aplicat en la comunicació entre l'administració local i els veïns d'Almassora mitjançant noves tecnologies com exemple clar de la transparència i aposta per la participació dels ciutadans en l'Ajuntament.