María José Tormo: “La violència contra les dones és un acte covard”
Elperiodic.com entrevista a la regidora d'Igualtat d'Almassora en la setmana del 25-N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de Gènere
Almassora encara la commemoració del 25-N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de Gènere, i per a això ha programat diverses activitats per a conscienciar a la població sobre una de les xacres socials més agudes, que la regidora d'Igualtat d'Almassora, María José Tormo, qualifica de “un acte covard”.
elperiodic.com ha entrevistat la responsable d'Igualtat i Inclusió de l'Ajuntament d'Almassora per a conéixer els serveis que disposa el consistori per a frenar aquesta xacra.
Aquest pròxim divendres al migdia està previst l'acte institucional en la plaça Pere Cornell, encara que hi ha previstes més activitats com a tallers, xarrades i dansa, a més d'activitats de conscienciació en els centres educatius.
Si haguera de definir la violència contra les dones, com ho faria?
Com una de les majors injustícies socials que existeixen al nostre país i en general a nivell mundial, perquè no és un fet que únicament ocórrega a Espanya. És un acte covard i que per desgràcia es repeteix amb massa freqüència en el nostre dia a dia. Hem de treballar i conscienciar molt bé a tota la ciutadania per a aconseguir l'erradicació total d'aquests casos.
Quin objectiu pretén l'Ajuntament d'Almassora amb la programació pel Dia per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones?
El consistori pretén conscienciar a tota la població amb aquest conjunt d'activitats, però és cert que ens interessa centrar-nos una mica en els menors que són el futur de la nostra societat, han de saber la xacra social que suposa l'existència d'aquesta mena de violència contra les dones.
L'Ajuntament ofereix un taller de defensa personal per a dones, quin perfil de persones acudeixen a aquest programa?
Aquest taller està impartit per un agent de la Policia Local d'Almassora que compta amb la titulació adequada per a aquestes classes. Trobem a dones de totes les edats, tant joves com majors. Són lliçons de defensa personal per a fugir d'una possible agressió, no per a agredir a ningú.
Quins serveis té i amb quins recursos compta Almassora per a lluitar contra aquesta xacra social?
Els serveis que tenim és una àrea d'Igualtat amb una agent especialitzada en aquesta matèria, a part de l'àrea de Serveis Socials que compta amb persones de suport per a aquests temes. A més, sempre tenim a prop en aquest assumpte a membres de la Policia Local d'Almassora i de la Guàrdia Civil.
Quines són les principals urgències en aquesta matèria en el municipi?
La urgència sempre és intentar que no hi haja ningúna víctima mortal i posteriorment intentar erradicar per complet qualsevol tipus de violència masclista, siga física o verbal. El 20 de març de 2020 durant la pandèmia patim l'assassinat d'una dona en la nostra localitat.
S'està parlant molt de la rebaixa de penes després de l'aprovació de la llei del ‘sol sí que és sí’. Com la valoren? Quina via cal seguir per a protegir més les víctimes?
La interpretació de la llei li la deixe a la judicatura, però com a societat hem de conscienciar-nos més a protegir i educar. L'educació correcta dels menors és el futur. Que la joventut cresca en igualtat, trencant barreres i estereotips, ens farà de veritat lliures de violència sexista.
El 25-N és tots els dies, o almenys això es diu ara quan commemorem aquest dia, però quines accions duu a terme l'ajuntament al llarg de l'any?
Des de l'àrea d'Igualtat es realitzen reunions periòdiques amb representants de Serveis Socials, Policia Local Almassora i la Guàrdia Civil per a controlar els casos del municipi. A més, des del consistori s'ofereixen durant l'any xarres, cursos, conferències o tallers perquè la violència de gènere no tinga protagonisme únicament un dia. Des d'aspectes com l'ús de llenguatge no sexista a uns altres de vertader calat com les polítiques per a fomentar la incorporació de les dones al treball són unes altres de les apostes municipals.
Quins recursos té l'Ajuntament d'Almassora per a atendre dones víctimes de la violència?
Els recursos són els que ens aporten els cossos i forces de seguretat que tenen presència en el municipi com són la Policia Local d'Almassora i la Guàrdia Civil. A més de l'agent d'Igualtat del consistori i personal de l'àrea de Serveis Socials. Almassora forma part de la xarxa Viogen que fa un seguiment minuciós de les víctimes i dels seus fills.
Si una dona d'Almassora pateix violència de gènere, quins passos ha de donar per a protegir-se i denunciar-ho?
El protocol és el mateix que en altres poblacions o ciutats: la víctima ha de trucar al telèfon 016 i informar del succeït. Automàticament bé una patrulla de la Policia Local o bé una de la Guàrdia Civil (ja que treballen conjuntament aquests casos) acudeixen al punt d'emergència. Posteriorment, després de les denúncies i sentències dels jutjats ja s'actua en matèria de protecció de víctimes o possibles víctimes. Ara mateix, la Policia Local d'Almassora treballa amb més d'una vintena de casos.
Quines accions duu a terme Almassora per a conscienciar als més joves de la localitat sobre la violència contra les dones?
Per exemple les xarrades en el Casal Jove ‘Internet segura: com previndre, identificar i preservar la seguretat en Internet. Principals amenaces i riscos’ o ‘Per a, pensa i connecta't contra la violència de gènere, ciberviolencia de gènere’. Els més xicotets també tenen el seu espai amb un contacontes en la plaça Pere Cornell relacionat amb la violència contra les dones. Finalment, els centres educatius participen en aquesta programació amb els teatres ‘De portes per a dins’ i ‘Besa'm 2.0’, a més de tallers d'igualtat i prevenció de violència de gènere.