El Consell premia la retallada de terminis de la dependència a Almassora
Pacta contraprestacions per a reinserir a beneficiaris d’ajudes d’emergència
El Servei d'Inspecció de la Generalitat Valenciana ha felicitat els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Almassora per “complir i anticipar-se als terminis que determina el decret 62/2017 i 102/2022 per al reconeixement de les situacions de la dependència”, segons ha traslladat el departament. La visita de l'inspector de la Generalitat ha conclòs que la localitat està “molt per davant” dels terminis que estableix l'administració autonòmica amb una mitjana de sis mesos de tramitació completa a Almassora enfront dels més de 12 que acumula bona part dels municipis.
D'aquesta manera, Almassora és la primera localitat de més de 25.000 habitants de la Comunitat “que millor gestió realitza de la dependència en relació al compliment dels terminis, tramitació i gestió de recursos assignats, seguiments i valoracions”. És per això que la Generalitat s'ha interessat pel model d'atenció a les persones dependents i els seus familiars amb l'objectiu d'extrapolar-lo a la resta de municipis.
Entre les dades facilitades pel tècnic de dependència figuren els registres de l'any: 107 sol·licituds inicials de dependència, 44 sol·licituds de revisions per agreujament, 157 valoracions en domicilis, 183 informes socials, 24 seguiments de casos que ho precisaven per les seues problemàtiques intrafamiliars i de salut i un curs de formació a cuidadors de persones dependents.
Al magen de la gestió d'aquestes ajudes, la localitat ha previst un sistema de contraprestacions per a usuaris que sol·liciten la resta d'ajudes de necessitat sobrevenida.la localitat acumula 386 casos dirigits a pal·liar les necessitats bàsiques de residents d'Almassora, subministraments de la llar, habitatge o despeses extraordinàries. Per a oferir una contraprestació a la comunitat, el departament acompanya les ajudes amb un pla d'intervenció que s'ajuste a l'usuari.
D'aquesta manera, la tècnic municipal d'igualtat realitza tallers mensuals de la seua matèria per a aquelles persones que presenten mancances en aquest àmbit, com a autoestima o falta d'apoderament. Els Serveis Socials també ofereixen formació contra les drogodependències a càrrec de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives (joc, alcoholisme o pantalles, entre altres).
Per part seua, el programa de barris inclusius també inclou les seues contraprestacions a les ajudes: classes d'espanyol per a preparar proves oficials, classes per a majors, de memòria, gimnàstica mental, teatre, manualitats, autoestima, valencià, prevenció de caigudes i reforç escolar.
“En conclusió, lluny de les ajudes asistencialistas que només posaven un pegat al problema, el nostre objectiu com a servei essencial d'atenció a les necessitats de les persones és centrar-nos en un pla de treball amb unes certes contraprestacions per a no limitar l'ajuda a millorar la situació de manera puntual, sinó que l'objectiu és transformar-la a llarg termini ja siga garantint la seua inclusió en borses d'ocupació o cursos de formació, entre altres”, indica la regidora de l'àrea, María José Tormo.