elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Calderes d'Almassora aconsegueixen el títol honorífic de Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana

Les Calderes d'Almassora aconsegueixen el títol honorífic de Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana
  • Este reconeixement és un pas decisiu més en la projecció d'esta celebració que va ser declarada, al maig de l'any 2008, festa d'interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana

Les Calderes d'Almassora ja són Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat l'alcaldessa, Maria Tormo, al costat de la regidora de Turisme, Silvana Rovira, i el regidor de Festes, Arturo Soler, després de rebre la resolució de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme a través de la qual s'atorga esta esmentada distinció a la festivitat que els almassorins celebren cada 22 de maig, dia de la seua patrona Santa Quitèria.

D'esta manera, en la notificació firmada per la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, María Ángela Cano, s'informa que, després de la petició formulada per l'Ajuntament d'Almassora, s'ha atorgat este títol honorífic per la seua simbologia, tradició i història. Està previst que, en els pròxims dies, esta resolució es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

“És un orgull per a tots els almassorins, que una festa tan nostra, que tanca un enorme sentiment de germanor i devoció, siga declarada d'interés turístic autonòmic”, ha ressaltat l'alcaldessa, qui ha agraït al Consell la gestió realitzada per a tindre en compte esta petició, després de l'aprovació el mes d'octubre passat en el ple de l'expedient de sol·licitud.


Per tant, es tracta de fer un pas més en la projecció d'esta celebració que va ser declarada, al maig de l'any 2008, festa d'interés turístic provincial de la Comunitat Valenciana. “Les 22 calderes simbolitzen la generositat i solidaritat dels almassorins, l'esperit de compartir”, ha recordat Tormo.

La regidora de Turisme ha ressaltat la importància d'esta declaració en la projecció de les festes patronals com un element angular per a donar a conéixer el nom d'Almassora, així com les seues tradicions i senyes d'identitat. “Les nostres festes ens caracteritzen i aconsegueixen convocar tots els anys a nombroses persones, sent un dels nostres principals atractius turístics”, ha afirmat Rovira.

8.000 racions d'una recepta ancestral símbol de germanor

Tal com ha destacat el regidor de Festes, aquest passat 22 de maig es van repartir prop de 8.000 racions cuinades en 52 calderes, encara que només 22 d'elles es preparen al carrer, sent beneïdes. És el plat més popular d'Almassora, un arròs sec que es cuina de manera magistral amb un temps d'elaboració d'una hora i dos quarts. Cada una de les calderes està composta per 14 quilos d'arròs i 14 de pollastre, 2,5 quilos de costella, litre i mig d'oli, 2,5 quilos de pésols, tres pots de tomaca, alls, safrà, aigua i sal.

“Estem ja ultimant el programa de les festes amb actes per a tots, perquè hi haja activitats destinades a tots els públics i arriben al màxim número de almassorins”, ha afirmat Soler, qui ha recordat que el 9 de maig tindrà lloc la presentació oficial de la reina de 2025, Sara Benet, i de la seua cort d'honor.

La història de Les Calderes

L'historiador local Pivo García, qui va redactar un dels informes remesos a la Conselleria per a aconseguir aquesta distinció, ha fet un breu repàs per la història de Les Calderes. “Ens diu el costum que Santa Quitèria es descobreix en una cova del riu Millars, erigint Almassora una ermita, la qual podem rastrejar en 1330. Presumim que la devoció provinent de l'abadia benedictina de Santa Quitèria d'Aire-sud-l’Adour a França, on una confraria en el seu honor vigoritza a nombrosos devots en les nostres terres. Recordem que la tradició d'anar a l'ermita té origen en rogacions contra les malalties de l'època, documentat almenys des del segle XVII, sent l'ermita habitualment llatzeret en moments de pesta”.

El 22 de maig és la festa i el dia de les tradicionals Calderes, amb un ancestral origen en el repartiment d'aliments i almoines, en el dia de la Santa. Aquestes es cuinen en caldera de coure, en el lloc de l'antic Calvari, abans entre els nínxols d'aquest, sent hui de propietat municipal.

García detalla com la tradició ha marcat sempre l'orde de repartiment. “Els pobres de solemnitat, els forasters i, finalment, tot el poble d'Almassora. I aquest antic repartiment d'arròs als menys afavorits, ha traspassat la seua funció primera, adquirint un sentit comunitari i de representació de la festa, per a veïns i visitants, al voltant de Les Calderes”.

Actualment, la caldera són el símbol més distintiu d'Almassora.

Pujar