Almassora supera els 200.000 euros en ajudes directes per COVID
Serveis Socials presenta la memòria d’actuacions per l’emergència
Almassora acumula 208.825 euros en ajudes econòmiques a la població afectada per la crisi de la COVID-19 enfront dels 78.331 euros en ajudes del mateix període de 2019. Entre l'1 de març i el 21 de juny, els Serveis Socials van gestionar 393 expedients de prestacions econòmiques individualitzades per a cobrir necessitats bàsiques d'alimentació, lloguer i despeses corrents a persones en situació de necessitat. Així queda reflectit en el balanç d'actuacions que ha presentat el coordinador de Serveis Socials, Primitiu Garcia, a l'alcaldessa, Merche Galí, i la regidora de l'àrea, María José Tormo.
Enfront dels 139 expedients tramitats en les mateixes dates de l'any anterior, el departament ha triplicat el volum de casos, d'igual forma que les reunions i comissions de valoració d'ajudes d'emergència. En aquest sentit, el balanç destaca que el 40% dels expedients tramitats durant l'estat d'alarma corresponen a persones que no eren usuàries habituals de Serveis Socials, que no fan rebut prestacions mai o fa molt temps. Tal com reflecteix la memòria, les ajudes aborden despeses d'emergència i subministraments, les prestacions de conselleria per a pal·liar la COVID-19 i les ajudes autonòmiques a la infància.
A més, el consistori ha requerit l'ajuda de Creu Roja i Càritas mitjançant una prestació de serveis de totes dues entitats per a reforçar l'atenció a persones i famílies, especialment aquelles en situació de major vulnerabilitat. El cost d'aquests contractes menors per a l'Ajuntament d'Almassora ha ascendit a 41.000 euros, independentment de l'assumpció dels programes habituals per part de les ONG.
Bretxa de gènere
Els Serveis Socials van rebre 2.314 telefonades entre el 16 de març i el 19 de juny, totes elles respostes pel personal municipal. D'aquestes, 1.686 les van realitzar dones (72,86%) i 626, homes (27,05%). D'igual forma, els tècnics van realitzar un seguiment específic a les persones beneficiàries del Servei Teleajuda Domiciliària de la Diputació de Castelló, 96 dones i 40 homes.
La regidora de l'àrea ha felicitat a tot l'equip “perquè, sense excepcions, ha resolt un volum de treball molt per sobre de la càrrega habitual, ha treballat de dilluns a diumenge matí i tarda i ha estat disponible davant qualsevol urgència, i han estat moltes”. “Els números no deixen lloc a dubtes sobre el compromís de l'equip humà que conforma els Serveis Socials d'Almassora, que ha passat de gestionar 40 expedients mensuals a un centenar”, segons Tormo.