Almassora s'aferma com ‘smart city’ amb comptadors intel·ligents d'aigua
L'Ajuntament trau a licitació per 47.678,77 euros a integració d'aquesta eina en els serveis i edificis municipals per a monitorar els consums i guanyar en eficiència
L'Ajuntament d'Almassora ha fet un nou pas en el projecte d'implantació d'una smart city amb la integració de comptadors intel·ligents d'aigua potable dels serveis i edificis municipals, pretenent-se amb això el monitoratge dels consums, havent d'integrar-se els comptadors d'aigua gestionats per l'empresa gestora del servei.
Per a això, ha llançat un contracte menor per import de 47.678,77 euros, que serà adjudicat a l'oferta econòmicament més avantatjosa. Aquesta despesa és finançada amb fons europeus Feder. Així, l'Ajuntament ha convidat tres empreses a concórrer al mateix i presentar ofertes. L'adjudicatari serà el responsable d'assumir tots els treballs necessaris per a la instal·lació i posterior integració dels comptadors.
Per a determinar les ubicacions previstes dels comptadors a instal·lar, s'han considerat totes les dependències municipals, com ara el mateix ajuntament, col·legis, instal·lacions esportives, associacions culturals, etc. i les zones verdes de major consum.
Els comptadors intel·ligents d'aigua se sumen a tota una sèrie d'accions que està duent a terme l'Ajuntament per a avançar en el concepte de ciutat intel·ligent, gràcies al finançament de fons europeus. A la col·locació immediata de suports publicitaris per a donar informació útil als veïns en la via pública se suma, entre altres accions, la nova Plataforma Smart City d'Almassora que s'està acabant d'implantar. Aquesta eina permet la recollida de dades de diferents fonts, el tractament i emmagatzematge d'aquests, l'obtenció d'intel·ligència i la visualització de resultats.
L'abast inclou també la creació o integració d'algunes verticals. En concret, de la informació procedent de la xarxa de sensors mediambientals i de so, de la xarxa d'estacions meteorològiques, o la integració de la gestió UVAX d'Almassora de serveis tan importants com l'enllumenat o el reg. A més, permet centralitzar també el control d'accessos a instal·lacions municipals, com la piscina o la pista de patinatge.
En la pràctica, es tracta d'un programari instal·lat en servidors que permetran als tècnics de la casa, des del seu ordinador, visibilitzar a temps real dades de gran rellevància i també modificar-los per a aconseguir una major eficiència.
“L'objectiu és generar idees innovadores per a la gestió sostenible i eficient de l'ecosistema urbà tenint en l'horitzó la consecució dels principals objectius de desenvolupament urbà de l'agenda 2030”, ha explicat l'alcaldessa, María Tormo. “L'administració local ha d'entendre les noves tecnologies com una eina que li permeta millorar el servei que es presta al ciutadà perquè siga més pròxim i eficaç”, ha afirmat Tormo.
“Almassora avança amb pas decidit cap al concepte de ciutat intel·ligent com una eina per a aconseguir el benestar social i econòmic dels almassorins”, ha ressaltat l'alcaldessa.