elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora preserva les seues arrels històriques amb el Pregó

Almassora preserva les seues arrels històriques amb el Pregó
  • La cavalcada recupera partides i varetes en recrear les pertanyents a 1962

L'associació cultural El Torrelló ha recreat les partides i varetes seguint el model de les originals de 1962 i eixiran al carrer en el pròxim Pregó de les festes de Santa Quitèria. Amb això, Almassora reprén una de les seues tradicions més longeves i aposta per defensar el patrimoni cultural de la localitat. Al seu torn, el municipi recupera la cavalcada, pausada dos anys amb motiu de la crisi sanitària, que dona inici a les festivitats, després de la presentació de la reina i dames de 2022 el dia anterior i seguida de la Romeria en la jornada del diumenge.

Els estendards de fusta del poble són originaris de 1962, quan va tindre lloc una reestructuració de les festes patronals. Almassora va nomenar llavors la primera reina, va presentar el Pregó com a acte inaugural i la Romeria va passar a celebrar-se un dia després. L'elaboració dels senyals de fusta va passar per les mans del fuster Enrique Colera i del pintor almassorí Enrique Agut. La finalitat consistia a indicar i commemorar els termes de la localitat, el sistema de reg i els països en els quals s'exportava la taronja en aquells dies. La cavalcada estava enllaçada amb el sector agrari, en concret la taronja, perquè era el manteniment econòmic del poble.

No obstant això, amb el pas del temps, la fusta de les varetes i partides ha anat deteriorant-se fins al punt de, en l'actualitat, ni tan sols poder ser restaurades. Per aquest motiu, l'associació cultural El Torrelló va optar per refer-les seguint com a exemple els models originals per a poder lluir-les en la cavalcada d'enguany. “És una bona oportunitat perquè la joventut d'Almassora conega les tradicions de la ciutat i, al seu torn, tindrà lloc la commemoració de la història del municipi”, ha assenyalat l'alcaldessa, Merche Galí.

En aquest sentit, el Pregó de Santa Quitèria d'enguany, recuperat després d'un període en pausa provocat per la Covid-19, també estrena la carrossa de la caldera, així com la de la reina i dames. Els carruatges s'han anat desllustrant i, per aquest motiu, el ple del mes de març va votar per la seua renovació per mitjà dels fons del pressupost vigent de 2022. Així mateix, tornen els caramels a l'acte i la participació de col·legis, parvularis, entitats culturals i d'animació, entre altres.

L'equip de govern ha agraït a l'associació cultural El Torrelló el treball realitzat perquè el veïnat d'Almassora puga recordar les seues arrels i promoure el patrimoni cultural amb la fabricació de les noves partides i varetes. D'igual manera, Galí ha fet una crida a la ciutadania perquè assistisca a la recuperació del Pregó: “És hora de tornar a la normalitat després de dos anys d'incertesa i ho fem posant en valor els nostres orígens”.

Pujar