Almassora mostrarà l'avanç de les excavacions del Torrelló en dues jornades de portes obertes
Les excavacions que l'Ajuntament d'Almassora duu a terme en l'antic poblat del Torrelló del Boverot finalitzaran la setmana vinent després de deixar al descobert entre set i nou metres de la muralla del segle III a. de C. que envoltava l'assentament. Veïnat i visitants podran comprovar els avanços d'aquest projecte, així com descobrir noves dades sobre la vida dels primers habitants del municipi durant les dues jornades de portes obertes convocades per la Regidoria de Patrimoni y Turisme per als pròxims 2 i 3 de desembre.
A fi de facilitar l'accés al jaciment, el consistori oferirà un servei d'autobús directe amb tres trajectes al matí del dissabte i dos al del diumenge i per al qual és necessari reservar plaça en la web municipal (www.almassora.es) o en les oficines SIAC. Una vegada en el Torrelló, els visitants gaudiran d'una visita guiada pel poblat i trobaran una exposició d'armes ibèriques. Aquests instruments seran utilitzats per a la reacreación històrica que desenvoluparà un grup d'actors i a través de la qual el departament de Patrimoni aspira a donar a conèixer els elements i les estructures que els pobladors del Torrelló utilitzaven per a protegir-se.
“Utilitzarem eines didàctiques perquè xicotets i majors entenguen com era la vida en aquest assentament i reconeguen el gran valor històric que representa per a Almassora”, ha assegurat la regidora de l'àrea, Amaya Gómez, durant la presentació de les jornada de portes obertes. En aquesta mateixa línia s'ha manifestat l'edil de Participació Ciutadana, Susanna Nicolau, qui ha assegurat que “el Torrelló és un gran desconegut per als propis veïns d'Almassora, una situació que hem de corregir tot facilitant l'accés i potenciant les visites a aquest enclavament, que a més està envoltat d'un paisatge espectacular”.
Per la seua banda, l'arqueòleg municipal i director de les excavacions, Gerardo Clausell, ha destacat la riquesa d'un jaciment singular en les comarques de Castelló. “Les circumstàncies històriques van obligar als pobladors a abandonar l'assentament sobtadament en diverses ocasions, un fet que ens ha permès trobar gran quantitat de restes i obtenir informació molt valuosa sobre aqueix període històric”.
Cal recordar que la recuperació i posada en valor del jaciment arqueològic del Torrelló del Boverot estan incloses en l'estratègia de millora de l'entorn vinculada al foment del patrimoni, la cultura i el turisme, amb la qual Almassora ha obtingut el suport d'Unió Europea a través dels fons Feder. L'execució del projecte d'excavació, impulsat per la Regidoria de Patrimoni i valorat en 15.000 euros, ha suposat la primera intervenció d'ampliació en 16 anys.