Almassora 'desmunta' els jocs d'atzar
El programa per a la prevenció d'addiccions tecnològiques que desenvolupa Serveis Socials a Almassora ha arribat als centres educatius en forma de sessions interactives en les quals un equip de psicòlegs exposa davant l'alumnat el funcionament d'aquest tipus d'eines. L'objectiu és que els i les joves prenguen consciència sobre els recursos publicitaris i de recompensa immediata que utilitzen tant les plataformes digitals com els locals de joc per a atraure el públic i allargar l'estada i la realització d'apostes.
Els professionals al capdavant de les sessions aplicaran les pautes del programa Ludens, desenvolupat pel professor de la Universitat de València i director de la unitat d'investigació d'addicció al joc, Mariano Chóliz. De moment, han visitat el Centre FP Cervantes i algunes classes de l'IES Álvaro Falomir i continuaran la tasca fins a arribar als prop de 1.100 alumnes i del municipi als quals Serveis Socials preveu implicar en aquestes dinàmiques de grup.
Cal recordar que la implantació d'aquest recurs va estar motivada pels resultats de l'anàlisi realitzada durant el curs 2017-2018, la qual va concloure que un 18,52% dels joves d'Almassora eren jugadors de risc i que un 3,29% presentava conductes que podrien considerar-se patològiques. Així mateix, alguns dels participants van reconéixer sentir preocupació per jugar, mentir per a poder fer i pèrdua de control.
L'estudi també demostrava que les motivacions per a jugar assíduament són la diversió, el fet que els grups d'amistats també ho facen i la satisfacció de rebre ingressos econòmics. En aquest sentit, les sessions en què participen els xics i xiques també mostren que el disseny dels itineraris de jocs d'atzar està concebut per a les probabilitats de guanyar diners siguen baixes, ja que les empreses que els desenvolupen mantenen un alt marge de benefici.
D'altra banda, aquesta iniciativa inclourà la realització d'una escola de formació per a pares i mares sobre prevenció d'addiccions no tòxiques i oferirà una sessió en els IES Álvaro Falomir i Vila-roja. Els docents podran participar en sessions per a aprofundir en el coneixement de com poden afectar aquestes patologies a l'alumnat que pateix Trastorn de Dèficit d'Atenció (TDA), una població de risc quant a conductes addictives. També està prevista una intervenció específica amb l'alumnat del Programa d'Aula Compartida (PAC) que desenvolupa l'Álvaro Falomir en les instal·lacions del Centre de Formació.