Almassora descobreix als seus primers pobladors en El Torrelló
L'Ajuntament de la localitat programa un cap de setmana de visites a les excavacions del Torrelló del Boverot, on es troben restes de l'Edat del Bronze i de l’època Íbera
Com van viure els primers pobladors d'Almassora? Com es defensaven dels atacs? Què menjaven? Com teixien les seues robes? A totes estes preguntes han pogut respondre els més de 200 visitants que s'han desplaçat fins al Torrelló del Boverot d'Almassora per a conèixer el resultat de les excavacions que s'han realitzat en l'últim mes.
Una troballa de gran impacte i que ens revela informació del final de l'Edat del Bronze i l'inici de la iberització. Com a resultat de les mateixes, s'ha deixat al descobert entre set i nou metres de la muralla del segle III a. de C. Un tresor històric, geogràfic i cultural que els veïns han pogut visitar per primera vegada gràcies a les dues jornades de portes obertes convocades per la Regidoria de Patrimoni i Turisme.
Entre els descobriments que han pogut conèixer els qui s'han desplaçat fins a aquest punt -gràcies als autobusos que ha facil·litat l'Ajuntament per als veïns i visitants- es troba un nou mur, separat de la muralla principal i que donaria indicis de l'estratègia defensiva que els pobladors de l'assentament haurien utilitzat. Tal com indica l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, una de les teories és que aquesta estructura hauria sigut utilitzada per a crear un carrer exterior que representaria l'únic punt d'accés al poblat.
"Ha sigut tota una experiència poder explicar a la gent, joves, adults, polítics, veïns i visitants el que hem anat trobant", explica Clausell en declaracions a elperiodic.com. Ja existeixen activitats d'aquest tipus en zones properes com Benicarló o Vinaròs encara que a Almassora era la primera vegada que es feia: "Les excavacions han sigut finançades per l'Ajuntament d'Almassora i la millor forma que els diners públics repercutisca en la població és aquest tipus de visites".
"Estem molt contents ja que han passat unes 250 persones per les excavacions aquest cap de setmana", ha explicat la regidor de Patrimoni, Amaya Gómez a elperiodic.com. Gómez afig la importància de mostrar als veïns un ben cultural tan important per a la localitat: "Volíem mostrar el que hem fet perquè molta gent d'Almassora no coneix el *Torrelló
A més, per a facilitar la comprensió de cadascun dels temes que s'anaven explicant, s'ha realitzat una recreació històrica per part d'uns actors: "Hi havia una dona que explicava com es teixia, com menjaven els íbers i, en definitiva, com era la vida mentre que l'home anava vestit de guerrer i explicava les tècniques defensives, els tipus de cascos etc", detalla l'arqueòleg municipal.
Una visita molt fructífera i que els veïns, visitants i curiosos han pogut gaudir aquest cap de setmana a Almassora en un jaciment singular en la província de Castelló.