Almassora crea el comitè antifrau per a gestionar els fons EDUSI
L'Ajuntament d'Almassora treballa ja en la creació d'un comitè antifrau per a garantir la correcta gestió dels fons de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI). La supervisió d'aquest procés s'estendrà fins a 2023, el termini que concedeix la Unió Europea per a invertir els 5 milions d'euros garantits per Brussel·les.
Els compromisos d'aquest comitè inclouen una declaració política en matèria antifrau de l'alcaldessa, la creació d'una comissió que realitzarà les avaluacions anuals antifrau i promourà polítiques en aquest sentit, a més d'accions de formació al personal de l'ajuntament involucrat en la gestió dels fons, especialment als beneficiaris directes (regidories) en matèria contra la corrupció, deontologia, conflictes d'interès i d'integritat.
“Comença un llarg procés per al qual és fonamental organitzar-nos, establir un cronograma de treball per àrees i delimitar amb exactitud les tasques que correspondran a cada departament”, ha assenyalat la regidora d'Urbanisme, Carmina Martinavarro, que ha programat la primera reunió de treball per a la setmana vinent.
En el procés de selecció i priorització de les operacions, els encarregats d'aquesta àrea realitzaran un registre de sol·licituds d'expressions d'interès per part dels beneficiaris (regidories) per a la selecció d'operacions. Estaran obligats a comunicar les acceptades i rebutjades. A més, el comitè es compromet a seguir processos de transparència durant la licitació de les actuacions.
Fonts d'Axioma, la consultora externa que treballa amb l'Ajuntament d'Almassora per a la consecució de les ajudes, han recordat que en la gestió d'aquests fons europeus “destaca la necessitat de crear un manual de procediments i el comitè antifrau per a vetlar per la correcta tramitació de les ajudes i garantir així que la gestió d'uns fons milionaris és impecable, per la qual cosa la seua constitució és una de les prioritats en aquest moment”.
El comitè inclou també la realització d'una auditoria interna, que analitzarà tots els procediments seguits en els fons EDUSI, entre ells: procediments de contractació, divisió de contractes en diversos, contractació d'un únic proveïdor sense justificació, pròrrogues irregulars del contracte, omissió del procediment de licitació i plecs de les licitacions. En concret, abundarà en especificacions arreglades, filtració de dades de les ofertes i manipulació de les mateixes.