Almassora al•lega al Pla Nacional de la Costa per l’afecció del Port
Demana discriminació positiva pels efectes de regressió de la instal.lació
L'Ajuntament d'Almassora ha al·legat al Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa enfront dels efectes del canvi climàtic a causa de l'afecció del Port de Castelló. El document signat per l'alcaldessa, Merche Galí, sol·licita la discriminació positiva de les localitats situades al sud d'aquesta mena d'infraestructures pels efectes de regressió causats per les instal·lacions portuàries. A més, demana que es reconeguen les obligacions d'aquests recintes envers els municipis als quals afecten.
Entre les consideracions efectuades al document que elabora el Ministeri per a la Transició Ecològica, el consistori incideix en els estudis tècnics que acrediten que l'afecció dels ports sobre les costes veïnes “agreugen els efectes de la regressió i empitjoren els efectes dels temporals”. “Ens agradaria que en el document que s'està treballant es donara una visió diferenciada per a aquells municipis, com el nostre, que es troben al sud d'algun port”, assenyala l'informe, en referència al litoral est.
En aquest sentit, Almassora defensa que amb les successives ampliacions del Port de Castelló, “la nostra costa ha anat desapareixent i tenim constància de propietats que ara es troben submergides en l'aigua”. Per això, el municipi s'oposa a la consideració de les explotacions excessives de la costa que apareixen en el pla de Costas com a greus amenaces per a la integritat del litoral. “És possible que en altres localitats ocórrega així, però a Almassora en cap moment de la història s'ha guanyat terreny a la mar de manera artificial”, resa la resposta municipal. “És més, tenim testimoniatges gràfics i documentals que demostren tot el contrari”, abunda.
Així figura en l'estudi del catedràtic José Serra Peris que el consistori afig a la seua al·legació. El document ‘Anàlisi de la dinàmica i processos litorals del front litoral d'Almassora, actuacions realitzades, evolució i prognosi i proposta d'alternatives per a la seua protecció i regeneració’ radiografia l'evolució de la costa a través d'un encàrrec que va realitzar l'Ajuntament per a analitzar els efectes del port. Així, diagnostica la recessió de la platja per les obres d'aquesta activitat i la falta d'aportacions sedimentàries.
Per tot l'anterior, el consistori aprofita la fase d'exposició pública del document elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica per a “fer constar que figuren circumstàncies diferenciadores en cada territori”. Per aquest motiu, la missiva municipal prega que prevalga un tracte de discriminació positiva cap als qui pateixen els efectes de la regressió costanera, no sols per les dinàmiques naturals i pel canvi climàtic, sinó perquè tenen algun element a prop, com és un port que agreuja i accelera aquests processos.