ALICANTE | MEDI AMBIENT

La XVIII Reunió de la Xarxa Nacional de Microorganismes Extremòfils se celebra a la UA amb més de cent participants

ELPERIODIC.COM - 10/07/2024

Aquests microorganismes creixen en hàbitats extrems com les salines

 

Avui comença a la Universitat d’Alacant la XVIII Reunió de la Xarxa Nacional de Microorganismes Extremòfils, en la qual participaran fins el pròxim dia 12 més d’un centenar d’experts nacionals i internacionals d’universitats, centres d’investigació i empreses. La inauguració tindrà lloc a les 16 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, a càrrec de la degana de la Facultat de Ciències, Magdalena Garcia Irles, l’investigador de la Universitat de Sevilla Antonio Ventosa i la investigadora de la UA Rosa María Martínez.

Els grups d’investigació que integren la RedEX, entre els quals es troba el de Bioquímica Aplicada de la UA, estudien diferents tipus de microorganismes extremòfils (halòfils, termòfils, acidòfils, i psicròfils) a diferents escales (molecular, d’organismes, de sistemes i de comunitats naturals complexes), utilitzant diferents tècniques (cultiu, enginyeria genètica, genòmica, metagenòmica, metatranscriptòmica, genòmica de cèl·lules individuals, tècniques bioquímiques, metabolòmica, tècniques d’ecologia microbiana clàssica i molecular, modelització, microscòpia electrònica, entre d’altres).

Els microorganismes extremòfils requereixen per al seu creixement òptim valors extrems de factors físics o químics que són desfavorables per a la majoria dels éssers vius. «Són microorganismes que es desenvolupen en medis ambients extrems que presenten condicions hostils, com les salines, les zones volcàniques o les fosses oceàniques», explica Rosa María Martínez, catedràtica de Bioquímica i Biologia molecular i directora del grup de Bioquímica Aplicada.

La Xarxa Nacional de Microorganismes Extremòfils (RedEX) es va constituir el 1995 i engloba grups espanyols que centren les seues investigacions en l’anàlisi de la biodiversitat microbiana dels hàbitats extrems, en l’estudi de diversos aspectes fisiològics, metabòlics i genètics dels microorganismes extremòfils, així com en la seua caracterització taxonòmica i en les seues aplicacions biotecnològiques.