Una vintena de propostes culturals en la nova programació Paranimf de la UA
La programació d’arts escèniques es completa amb una àmplia proposta expositiva en el MUA
La nova programació cultural de la UA Paranimf per al primer semestre de l’any 2023 començarà el mes vinent de febrer amb una vintena d’activitats de música, teatre i cinema, a més de la nova oferta expositiva del MUA. Així ho ha detallat la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, qui ha presentat el nou programa per als mesos de febrer a juny. Les invitacions i entrades estaran disponibles a partir de demà dimecres 25 de gener.
El teatre i la música seran els grans protagonistes del nou programa que portarà propostes de qualitat interessants, tant de producció pròpia com externa, i la presència al Paranimf de la UA de grans figures del teatre com Charo López.
Iliescu ha detallat que “Aquesta programació d’arts escèniques i visuals per a la primera part de l’any 2023 és fruit d’una feina col·laborativa d’exploració de nous artistes, repertoris i fórmules, duta a terme pels tècnics programadors del Servei de Cultura. Me n’agradaria destacar diversos aspectes: en primer lloc, l’ambiciós calendari amb 20 actuacions al Paranimf i nou propostes museístiques en els espais expositius de la UA. En segon lloc, de les 20 propostes escèniques, 12 tenen entrada gratuïta i la resta, preus simbòlics, perquè entenem que la Universitat és i ha de ser un proveïdor constant de cultura accessible per a la societat. És, a més de tribuna científica i motor formador de professionals, educadora de gustos i descobridora de talents artístics. I en aquesta tasca s’emmarca la programació cultural del Paranimf, amb la seua diversitat de gèneres artístics: teatre, dansa, clown, cinema, recital poètic i música, molta música que esperem que cobrisca un ampli espectre de preferències, des de l’òpera barroca al musical, des del rock, pop i fusió, al jazz o a la cançó d’autor. Voldria recordar que, com cada anys, al maig i juny tenen lloc les nostres estrenes, amb tres muntatges teatrals de les aules universitàries clàssica, contemporània i permanent, i una sempre sorprenent actuació de la nostra coral universitària”.
La nova programació pujarà el teló el 8 de febrer amb el concert gratuït del duo Antílopez “Mutar fama”, els qui obriran l’apartat musical de Paranimf. La música continuarà amb el grup Juno (Zahara i Martí Perarnau IV), el 28 de febrer, que arriben a la UA amb el seu segon disc sota el braç, BCN747; i amb el Circuit Sonora al març amb tres concerts i quatre grups representatius de la música valenciana del moment: Óscar Briz (15 de març), Sandra Monfort (22 de març) i Joe Pask i Júlia (29 de març). Més música el 3 i el 4 de maig amb el concert de #PrimaveraMusical i el grup Jazzmatiks i l’emissió en directe del programa de ràdio d’À Punt, “Territori Sonor”, respectivament. També al maig, el dia 9, alumnes de diversos IES podran assistir al concert didàctic Història del Rock; i el dia 10, l’òpera barroca farà la seua particular incursió amb Regina del drama. L’11 de maig serà el torn del cantautor Cesk Freixas. Amb aquest concert la UA serà, per primera vegada, seu del festival Barnasants, el cicle de cançó d’autor que aquest any ja celebra la 28a edició. Tancarà l’apartat musical La Coral de la UA, amb la seua tradicional Concert de Primavera (13 de juny).
En l’àmbit escènic comptarà amb el clown Guillem Albà que defensarà la slow life en el seu espectacle CALMA! (22 de febrer). La gran actriu Charo López arribarà a la Universitats d’Alacant el 7 de març per a reivindicar la importància de la poesia amb el seu proposada Verso a verso, al costat del baríton Luis Santana i el mestre Víctor Carbajo.Un recital a la llum dels ciris amb poemes de Lorca, Machado, Miguel Hernández o Santa Teresa de Jesús. El grup TEADA, posarà sobre l’escenari la seua obra Mar de almendros, de Juan Luis Mira (21 de març; IES). I el 21 de febrer, l’Aula de Teatre UA reposarà Procés per l’ombra d’un ruc per a IES. Al maig i juny, veuran la llum les estrenes de l’Aula de Teatre de la UA: París, anys 60 (22 de maig), Les amazones (26 de maig) i Les xiques del calendari (7 de juny).
Completen el programa la dansa, de la mà de la companyia de Silvia Batet i la seua proposta Oblivion (“oblit, amnistia, perdó; un lloc de transformació situat entre el duel i el buit, entre el record i el no-res”) el 17 de maig; i el cinema, amb la presentació de l’última pel·lícula del director alacantí Ángel Puado, Los días de la noche, el 17 de febrer.
Exposicions MUA
La programació d’arts escèniques Paranimf es completa amb una àmplia oferta expositiva dissenyada pel Museu de la Universitat d’Alacant MUA. A més de les exposicions permanents d’Arcadi Blasco, Daniel Escolano i dels fons de la Fundació l’Alcúdia, des del passat 26 de setembre es troba oberta al públic a la Sala Arcadi Blasco la mostra "La llum de Sempere. Centenari 1923-2023" (fins al 23 de juliol) que arreplega una selecció de 26 obres de l’artista alacantí Eusebi Sempere dels fons de la col·lecció del MUA, amb motiu del centenari del seu naixement. El 17 de febrer s’inaugurarà en la Sala el Cub “Salt de pàgina. El llibre d’artista en el segle XXI. Col·lecció d’Art Banc Sabadell" (fins al 30 d’abril) una exposició que reuneix una completa selecció de llibres d’artista i edicions contemporànies fetes per artistes com Jaume Plensa, Perejaume, Joan Fontcuberta o Eulàlia Valldosera o Hannah Collins, procedents de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i de la Col·lecció Arts Libris. La Sal Cub2 albergarà "Panta Rei (L’única cosa permanent és el canvi)", del 24 de febrer al 21 de maig. Es tracta d’una mostra fotogràfica en la qual l’artista Lucía Morate investiga sobre la mobilitat de la nostra identitat i proposa una reflexió sobre l’etern retorn i els constants canvis de la naturalesa. El 10 de març s’inaugura a la Sala Sempere la "III Convocatòria Biennal d’Arts Visuals. PLURI-IDENTITATS" (fins al 4 de juny). Estarà integrada per la selecció de projectes presentats a aquesta convocatòria, que té com a objectiu generar un espai en què mostrar propostes que qüestionen els límits en la construcció d’identitats etnicoculturals, afectivosexuals i funcionals. I també al març, arribarà al MUA el Festival Internacional de Fotografia, PHOTOALICANTE. Després de les vacances de Setmana Santa s’inauguraran quatre exposicions més el mes de maig, en dates per determinar:
- "XXIII Trobades d’Art Contemporani (EAC)". Maig / juliol 2023. Un any més, l’estreta col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Diputació d’Alacant, a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, permet presentar en el MUA aquestes trobades d’art de caràcter multidisciplinari.
- Exposició Màster en Projecte i Investigació en Art (UMH). Maig / juliol 2023. Exposició que arreplega els resultats de l’alumnat i el professorat del màster en Projecte i Investigació en Art de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Comissariada per David Trujillo.
- Exposició amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, que té lloc el 12 de maig. Maig 2023. Organitzada per la Universitat Saludable de la UA.
- Exposició sobre el sobre el col·lectiu LGTBIQ+. Maig / juny 2023. Organitzada per l’Arxiu de la Democràcia de la UA, en col·laboració amb els Vicerectorats d’Igualtat i de Cultura.