ALICANTE | CULTURA I ESPECTACLES

La seu de la UA a Villena acull la presentació el llibre “La poesía del cuidado. Humanizando la estética del lenguaje”

ELPERIODIC.COM - 02/02/2024

La publicació recull el treball dut a terme pel Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures

El Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures de la Universitat d’Alacant acaba de publicar La poesía del cuidado. Humanizando la estética del lenguaje, un llibre que es presentarà dimarts, 6 de febrer, a les 19 hores, en la Seu Universitària de Villena (c/ La Tèrcia, núm. 12).

Elena Andina Díaz, Ana Isabel Gutiérrez García, Carmen Solano Ruiz i José Siles González, autors d’aquesta publicació, expliquen que «aquest llibre representa l’esforç compartit per generar un ambient reflexiu que proporcione a l’estudiant una fonamentació sòlida dels principis que regeixen la disciplina infermera».

Els textos que configuren el llibre detallen com l’alumnat entén la tasca dels professionals que cuiden les persones, i ho fan a través de la poesia a partir d’imatges i fotografies seleccionades acuradament pel professorat.

Els integrants del grup d’investigació expliquen que han fet servir «metodologies participatives actives com és la poesia de la cura» i han aportat imatges amb les quals s’ha afavorit un procés de reflexió creatiu, participatiu i de pensament crític, amb el qual s’emfatitza la construcció de les cures sobre la base de valors humans.

«L’esforç d’avui és la qualitat en les cures infermeres de demà», conclouen.

El Grup d’Infermeria i Cultura de les Cures té com a objectiu desenvolupar elements teòrics, metodològics i epistèmics, que permeten abordar els fenòmens de salut-malaltia, dins de l’heterogeneïtat dels grups i en els diferents contextos socials i culturals. Un dels seus propòsits és promoure, dins del marc de formació universitària, la reflexió i el debat de la disciplina d’infermeria, tenint en compte les seues dimensions: antropològica, fenomenològica, històrica i humanística.

Fonamentalment, aquest grup d’investigació està constituït per les línies de treball següents: antropologia clínica i infermeria, antropologia de les cures, antropologia educativa de les cures, comunicació transcultural, educació per al desenvolupament i infermeria transcultural, infermeria transcultural, fenomenologia de les cures, història de la infermeria: història oral, escrita i iconogràfica, investigació qualitativa aplicada a les cures: de l’individu, la família i la comunitat, dona cultura i salut, multiculturalisme, interculturalisme i transculturalisme, relació d’ajuda i cures, salut mental i cures, sociologia de les cures i teoria de les cures.