ALICANTE | MEDI AMBIENT

La Universitat d'Alacant posa en marxa un projecte per a la formació en la protecció d'espècies marines

ELPERIODIC.COM - 23/08/2021

“Cap a la mar: capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins” ofereix diversos cursos formatius i gratuïts dirigits a personal treballador relacionat amb el medi marí

Es desenvolupa en el marc del Programa Empleaverde de la Fundació Biodiversitat (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic), cofinançat pel Fons Social Europeu

La Universitat d'Alacant (UA) posa en marxa el projecte “Cap a la mar: capacitació per a la gestió d’espècies i hàbitats marins” amb l'objectiu de formar i augmentar el coneixement en espècies marines per a la protecció i la conservació.  El col·leccionisme, el marisqueig, els esquers, la contaminació o les males pràctiques de navegació estan impactant sobre els hàbitats marins amb les espècies associades, la gran majoria vegetals i invertebrats. 

De la mateixa manera, els canvis ambientals i les activitats antròpiques com el bycatch, tràfic marítim o tràfic il·legal influeixen en el medi i en la supervivència directa dels vertebrats marins que pertanyen a la megafauna (peixos, ocells, tortugues i cetacis), fet que provoca l'aparició d'animals malalts o encallats a les costes.

Per tot això, aquest projecte executat pel Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA té com a objectiu principal augmentar les competències i la qualificació del personal treballador relacionat amb el medi marí en els àmbits de la vigilància, la protecció i la conservació d'espècies.

Es tracta d'un projecte desenvolupat en el marc del Programa Empleaverde, gestionat per la Fundació Biodiversitat, entitat dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i cofinançat pel Fons Social Europeu. El termini d'execució és de 9 mesos i té un pressupost d'uns 113.600 euros.

Programa formatiu

“Cap a la mar” preveu un programa formatiu de dos cursos que s'oferiran en dues edicions a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia, com també una acció d'assessorament. Dirigit, principalment, a destinataris procedents de les forces i cossos de seguretat en actiu que treballen per vetlar pel compliment de la legalitat en matèria de vigilància i protecció del medi marí i per a personal de l'Administració pública amb competències en gestió d'espais marítims.

Aquestes accions gratuïtes se centraran en la formació per a la identificació taxonòmica i característiques ecològiques d'espècies marines protegides o exòtiques. El primer curs, Vegetals i Invertebrats Marins Objecte de Protecció, de 35 hores, pretén augmentar el coneixement d'aquests organismes, donar una visió global de la problemàtica associada al desconeixement i se centrarà en espècies del Mediterrani. Vertebrats Marins Objecte de Protecció, el segon dels cursos i també amb una duració de 35 hores, oferirà una formació sobre la identificació i la biologia dels vertebrats marins (peixos, cetacis, tortugues i ocells), les principals amenaces, l’estat de conservació i les mesures de gestió.

Participació

Els dos cursos seran de modalitat mixta: la part teòrica a distància a través de plataforma d’aprenentatge en línia, i les classes pràctiques presencials. L'inici dels cursos serà a partir de setembre del 2021. Per a participar en qualsevol dels cursos que constitueixen aquest programa està disponible el correu electrònic cimar@ua.es, al qual cal dirigir les sol·licituds amb l'assumpte Sol·licitud participació projecte CAP A LA MAR, sempre que els participants residisquen a la Comunitat Valenciana o la Regió de Múrcia.

MÉS FOTOS